твоята гледна точка
Кръговата икономика – в центъра на вниманието на специален проект
Автор Vnews, добавено на 29.01.2021 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Екипът на варненското сдружение “Бизнес Агенция” е партньор в международния проект CECI – “Circular economy blooms through Citizen involvement”, който е свързан с гражданско участие в прилагането на кръгова икономика. Неговата основна цел е разработването на регионални политики, като се насърчават инициативи на гражданите относно кръговата икономика. Партньорите от Белгия, Франция, Испания, Чехия, Финландия и България споделят помежду си  начините, които са намерили за приобщаването на местните към идеята за намаляване на отпадъците и начина, по който потребяваме.

Варненското иновативно НПО се включва в редица проучвания относно участието на гражданите в кръговата икономика, които са събрани в сборник.

Основните теми на изследването са три:  задействане участието на гражданите, преминаване от стратегии към реални действия в кръговата икономика и постигане на успешен граждански диалог.

“Първо събрахме съвети за това как властите и неправителствените организации могат да привлекат гражданите и предизвикат диалог за нашето по-добро въздействие върху околната среда. Конкретни примери от Финландия и Белгия илюстрират как местните власти могат да прилагат тези принципи”, разказват от екипа на организацията.

Втората стъпка обобщава изградените стратегии за приобщаване към кръговата икономика в шест европейски региона  и тяхната връзка с участието на гражданите сред страните партньори. Стратегиите са разгледани на три нива: национално, регионално и общинско. Третата стъпка е да се изследват предпоставките и предизвикателствата за успешния граждански диалог, който е необходим за решаване на социални и екологични проблеми включително.

Пред екипите на  проекта предстои съставяне на  плановете  за  действие, след провеждането на много дискусии  относно  добрите  практики  на  партньорите.  До  момента  са  организирани няколко  онлайн  тематични  срещи,  свързани  с  добри  практики  и   обмен  на  знания. През  следващите месеци  ще  бъдат  организирани  още  тематични  семинари.  Те  също  ще  бъдат  насочени  към местните  заинтересовани  страни  и  други  групи  по  интереси,  за  да  се  позволи  по-широко участие в процеса на плана за действие.

Най-интересните добри практики представят иновативен начин за решаването на проблеми в различни сфери или просто полезни и свежи нестандартни идеи – отглеждане на зеленчуци в центъра на финландски град; сътрудничество между МОЛ и НПО в трудните времена на COVID-19; библиотека, която вместо книги раздава  машини, домашни и селскостопански уреди; приложение, което спасява от изхвърляне ресторантьорска храна във Финландия, Швеция, Германия и Полша; система за споделяне на велосипеди; как в Испания дават нов живот на старите домакински уреди, как във Франция клошарите си имат специален пазар и много други, които може да откриете на сайта на проекта, както и на интернет страницата на  “Бизнес агенция”. Последвайте нас и проекта във Фейсбук, за да не изпускате новини около него.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Времето ще бъде предимно облачно – максималните температри ще са предимно между 10° и 15°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще […]

 

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да […]

 

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България, благодарение на европейската солидарност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов […]

 
 

към началото