твоята гледна точка
Пандемия от домашно насилие в Турция
Автор: 24 часа, добавено на 20.01.2021 година, в категории: По света, Коментари (0)

„Пандемия от домашно насилие“ – под това заглавие турският в. „Миллиет“ съобщава за нарастване с близо една трета на случаите на домашно насилие в Турция по време на пандемията от COVID-19, пише изданието.

„Домовете вече не са сигурни пристани, 43 процента от жените са понесли насилие по време на карантината“, отбелязва вестникът.

Според доклад на университета Сабанджъ 243 милиона жени по света са претърпели насилие по време на пандемията. В Турция проучването, базирано на анкети сред 1843 жени в 28 града на страната, показва, че насилието над жените е нараснало с 27,8 на сто.

43 процента споделят, че са станали обект на насилие, а 19,3 на сто – че насилие е било упражнено над децата им. 45,9 на сто от анкетираните са на мнение, че карантината е задействала насилие спрямо жените и децата. За шест месеца, в периода април-септември, са били убити 140 жени и регистрирани 135 смъртни случая при „съмнителни обстоятелства“. 51 жени са били изнасилени, а 84 са понесли друг вид сексуално насилие, отбелязва „Миллиет“.

В. „Хюриет“ също пише по темата за насилието над жените, позовавайки се на същото изследване.

„Когато се оттеглим в домовете си, насилието над жените, насилието на база пол и сексуалното насилие се увеличават в пъти“, казва Хюля Адак от университета Сабанджъ. „Домовете, където се очаква човек да намери сигурност, за много хора не са безопасни“, добавя тя.
По думите й отбелязаният напредък по отношение на заетостта на жените преди пандемията също е поставен на риск, тъй като икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга преди всичко жените и представителите на ЛГБТ+ общността.

„Хюриет“ допълва данните от доклада на университета Сабанджъ с изследвания на агенция КОНДА. При съпоставка на данните от 2018 и 2020 г. става ясно, че домакинският труд на туркините е нараснал повече от двойно. В проучване сред 1508 анкетирани, 77,6 на сто от представителките на нежния пол са споделили, че отделят повече време за чистене и подреждане на дома в сравнение с периода преди пандемията. 28,7 на сто казват, че грижата за възрастни хора им отнема повече време, 60 на сто виждат нарастване във времето в готвене, а 41 на сто – в пазаруването за бита.

По отношение на дистанционното обучение проучване на Турската доброволческа фондация в образованието от м.май м.г. показва, че в страната процесът на обучение по време на карантината се провежда при 59 на сто от учащите през смартфон, пише още „Хюриет“. 50 на сто отговарят, че използват компютър, а четири на сто от децата не разполагат с никакво техническо средство за участие в учебния процес.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

След 4-часови дебати ПК „Финанси и бюджет“ одобри проектобюджета на Варна за 2021 г. Той е в размер на 556,7 млн. лева, от които 68,63 млн. лева ще бъдат осигурени по […]

 

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу […]

 

Отрасловият съвет предлага на министъра на образованието и науката да бъде променен графикът на предвидената пролетна ваканция, съобщава Диян Стаматов – […]

 
 

към началото