твоята гледна точка
Кафявите мазнини – новият ключ за борба със затлъстяването и диабета
Автор Vnews, добавено на 10.01.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Изследване, проведено сред 50 000 души, установи, че изгарянето на кафявите мазнини може да ни защити от множество хронични болести, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Кафявите мазнини, за разлика от белите, които съхраняват калории, изгарят енергия и учените се надяват, че в тях е ключът към съвременните терапии срещу затлъстяване. Дълго време обаче беше неясно дали хората с повече кафяви мазнини наистина се радват на по-добро здраве. Една от причините за трудното определяне на тези хора е и фактът, че кафявите мазнини са скрити дълбоко в човешкото тяло.

Изследване на специалисти от болницата на университета „Рокфелер“, публикувано в сп.“Нейчър Медисин“ и проведено сред 52 000 души, сочи, че хората с регистрирани кафяви мазнини са по-малко склонни от другите хора да страдат от сърдечни и метаболитни заболявания – от диабет тип 2 до коронарна болест на сърцето, която е втората водеща причина за смъртност в САЩ.

„За пръв път това изследване разкрива връзка с понижения риск от някои заболявания“, каза преподавателят и лекар в университетската болница Пол Коен.

Кафявите мазнини се изследват от десетилетия при новородени и при животни, но едва през 2009 г. учените установиха, че те могат да бъдат открити и при възрастни, основно около врата и раменете. Изследванията обаче се затрудняват поради факта, че този вид тъкан се открива единствено при изследване с ПЕТ скенер.

„Тези изследвания са скъпи, а по-важното е, че използват радиация“, обясни Тобаяс Бешер, ръководител на изследването. „Не бихме искали да излагаме много здрави хора на това“.

Затова той изследва данните от изследвания с ПЕТ скенер на пациенти с рак, провеждани в лабораторията на Мемориал Слоун Кетъринг Кенсър Сентър. В резултатите от изследванията радиолозите винаги отбелязват кафявите мазнини, за да не бъдат обърквани с тумори.

При анализа на 130 000 резултата от изследвания на 52 000 пациенти изследователите откриват кафяви мазнини при близо 10 на сто от пациентите. Оказало се, че само 4,6 на сто от тях страдат от диабет тип 2 в сравнение с 9,5 на сто от пациентите без кафяви мазнини.

При 18,9 на сто от пациентите с кафяви мазнини имало нива на холестерол извън нормата срещу 22,2 на сто от пациентите без кафяви мазнини. Пациентите с кафяви мазнини страдат по-рядко от високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето.

Учените тепърва ще изследват връзката на кафявите мазнини с тези състояния. Високото кръвно налягане е свързано основно с хормоналната система, а не е ясно какво свързва кафявите мазнини с нея.

„Обсъждаме възможността тази тъкан да прави доста повече от това да поема глюкоза и да гори калории, като вероятно тя участва и в хормоналната сигнализация към другите органи“, каза КоенСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението, обясни пред Нова тв директорът на Изпълнителната агенция по […]

 

Учениците от 7, 8 и 12 клас тръгват постоянно на училище от началото на втория срок.

„От 4 февруари започват присъствено обучение […]

 

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и […]

 
 

към началото