твоята гледна точка
6 млн. лв. за по-високи стипендии на студентите
Автор: Труд, добавено на 30.12.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

По-високи стипендии за българските студенти одобри Министерският съвет. За целта се отпускат 6 млн. лева, с които се гарантира увеличение с 20%. Така минималната стипендия от 70 става 85 лева, а максималната от 150 се вдига на 180 лева. Мярката влиза в сила от началото на втория семестър на настоящата учебна 2020/2021 година.

С увеличаването на парите студентите се очаква да учат повече и да имат по-добри резултати, така че очакванията на работодателите за знанията и уменията на завършващите висше образование да бъдат доближени.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища. За българските и чуждестранни докторанти ще се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти – съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование.

Освен пари за стипендии, в началото на учебната година правителството отпусна и 98 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. Те се разпределят между 18 университета, които следва да ремонтират около 24 блока на своите общежитията.

Кабинетът одобри и допълнителен трансфер от 392 490 лв. чрез бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Парите ще отидат в Института за изследване на населението и човека.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение“, това каза […]

 

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID […]

 

Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това прогнозира […]

 
 

към началото