твоята гледна точка
Данъчни следят обяви във Фейсбук
Автор: 24 часа, добавено на 25.12.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Нови правила за отчитане на оборота в е-търговията ще обсъжда НАП с бизнеса.

Пишат нови правила за онлайн търговията

Прехвърлят фирми с дългове на роми без никакво имущество

Използват фантоми за доставките

Данъчните следят бизнес обяви в социалните мрежи, като Фейсбук, и проверяват дали хората, които продават стоки, са подали декларации за доходите си и са платили дължимите данъци. Ако човек продава употребявани свои вещи, той не дължи данък. Но ако продава стоки с цел печалба, трябва да плаща данъци.

Например при проверките на НАП е уставен човек, който е направил оборот от над 10 хил. лв. от продажба на стари вещи – скъп фотоапарат, косачка и т. н. В този случай налози не се дължат. Но ако човек направи подобен оборот само от продажба на дрехи вероятно става въпрос за бизнес, а не за продажба на старо палто.
Изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия ще бъде предложен до края на януари 2021 г., обявиха днес от НАП. Работна група с участието на бизнеса и данъчни експерти ще предложи форма на т. нар. софтуерната фискализация за електронната търговия. Целта е при онлайн продажбите да не бъдат използвани касови апарати, а клиентите да получават електронни фискални бонове на мейла си.

Ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове, предложи в понеделник изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на кръгла маса за електронната търговия в България, за която “Труд” вече писа.

Целта на промените е правилата за отчитане на оборота да бъдат по-лесни, но и повече хора и фирми доброволно да ги изпълняват. В практиката на НАП са установени случаи, при които фирма продава стоки по интернет, но когато направи голям оборот и трябва да плаща данъци, я прехвърлят на човек от малцинствата без образование, доходи и имущество. А сайтът продължава да работи и да предлага стоки, но от името на друга фирма.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението, обясни пред Нова тв директорът на Изпълнителната агенция по […]

 

Учениците от 7, 8 и 12 клас тръгват постоянно на училище от началото на втория срок.

„От 4 февруари започват присъствено обучение […]

 

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и […]

 
 

към началото