твоята гледна точка
Данъчните декларации без членове и алинеи
Автор: Труд, добавено на 15.12.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Много улеснения ще има и за фирмите при подаване на данъчните им декларации онлайн. Една от съществените промени ще бъде, че при деклариране на изплатени заплати, дължими данъци и т. н. на счетоводителите няма да се налага да създават файл, който да изпращат на НАП като го прикачат към съобщение. Софтуерът на счетоводителя директно ще генерира данни, които ще изпраща към информационната система на НАП.

Шефовете на фирми пък ще може да упълномощават счетоводни къщи да попълват данъчните им декларации без да ходят до НАП, а това ще може да стане изцяло онлайн. За целта шефът на фирмата трябва да има електронен подпис, с който ще може да заяви, че дадена счетоводна къща ще изпраща на НАП от негово име данъчните декларации. Ако договорът със счетоводната къща бъде прекратен, фирмата отново по електронен път ще може да оттегли пълномощното си и да посочи, че друга компания ще се грижи за подаване на декларациите.

Проверката дали дадена касова бележка е истинска също ще може да става чрез използваните от фирмите счетоводни продукти. В момента това става със специално онлайн приложение на НАП. С подготвяните промени, ако фирма иска да провери дали касова бележка, например за използвано гориво, е истинска, това ще става много по-лесно и бързо.

Нова визия на портала

Сайтът стартира в средата на 2021 г.

Националната агенция за приходи ще има изцяло нов сайт, от който хората и фирмите ще ползват електронните услуги. Той ще бъде достъпен за използване от средата на 2021 г., каза шефът на дирекция “Комуникации” в НАП Росен Бъчваров. В момента от НАП предлагат над 120 електронни услуги. Предвижда се всеки човек да може да си направи собствено меню за най-често използваните от него електронни услуги – например подаване на годишната данъчна декларация и плащане на данъка. Така ще има по-бърз достъп до тези услуги.

На новия сайт различните електронни услуги на НАП ще бъдат обединени в няколко групи. Например подаване на данъчни декларации от граждани, на осигурителни декларации, на ДДС декларации, плащане на налози, справки, местни данъци и такси, търговия с горива, касови апарати и комуникация с НАП в хода на едно производство – всички документи по дадена ревизия ще може да бъдат изпращани онлайн на НАП.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение“, това каза […]

 

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID […]

 

Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това прогнозира […]

 
 

към началото