твоята гледна точка
„Науката преобразява животи“ бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ-Варна и филиалите в Шумен и Велико Търново
Автор: Пресцентър МУ - Варна, добавено на 30.11.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

На 27 ноември 2020 година за седма година Медицински университет – Варна приветства деца, ученици, студенти, учени и широка общественост на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. Събитието се осъществява в рамките на проект „Researchers in the Knowledge Triangle, финасиран по програма „Хоризонт 2020″, дейности „Мария Склодовска – Кюри“, където Медицински унивеситет – Варна е партньор в консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Инициативата има за цел да популяризира научните постижения и иновации сред обществото и особено сред младите хора, като тазгодишното издание е с тема „Науката преобразява животи“. Програмата за събитието се проведе онлайн и включваше интересни и поучителни демонстрации, дискусии, конкурси, изложби, прожекции на филми и срещи с учени. Освен в Медицински университет – Варна, Нощта на учените се проведе и във Филиалите във Велико Търново и Шумен, които също показаха колко вълнуваща и разнообразна може да бъде научната дейност.

Европейската нощ на учените в Медицински университет – Варна беше открита от проф. Тодорка Костадинова, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество“, която приветства от името на Ректора – проф. Валентин Игнатов и цялото ръководство на университета, всички гости на събитието с добре дошли.

Участниците имаха възможност да разгледат „виртуално“ две изложби – на биомедицицински изображения, заснети от български учени и на картини от конкурса за рисунка на тема „Науката преобразява животи“.

Във виртуалната изложбата „Красивото в науката“ Ви представихме образи, заснети и открити от учени от Медицински университет – Варна и наши приятели, които съчетават в себе си научната стойност и естетическата наслада на изкуството. Изложбата е достъпна на сайта на университета и може да я разгледате на следния адрес: https://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/izlojba-eu-nost-varna-2020.aspx

След като в края на месец септември бе обявено началото на конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи“ по време на Нощта на учените настъпи и дългоочаквания момент за малките художници – обявяване на отличените участници. В конкурса участваха 218 рисунки на деца на възраст между 6 и 14 години, които ни представиха най-различни и интересни идеи за това как науката и научните открития променят нашия живот. Ето ги и отличените художници:

В категория: 6-9 години:

I място:  Захари Рейзов

II място: Ивелин Стефанов

III място: Георгия Кочева

Специални награди:

Лейла Стоянова
Константина Иванова
Марина Раданска
Виктория Парашкевова
Александра Христова

В категория: 10 – 14 години:

I място: Вяра Стоянова

II място: Мартина Гочева

III място: Катерина Пискова

Специални награди:

Мартина Тодорова
Ния Катушева
Александър Енчев
Ивона-Сияна Станева
Стефания Георгиева

Всички рисунки, които пристигнаха в МУ-Варна, може да разгледате във виртуалната галерия: https://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/detski-risunki-eu-nost-2020.aspx

Поради формата, в който се проведе събитието, на всички участници ще бъдат изпратени грамотите и наградите чрез куриер/ по пощатa в следващите дни, а тези които са от Варна, могат да получат наградите си на място в университета след 07.12.2020 г., при предварителна уговорка на телефон: 052/ 677 038.  

Филмът „Роботите и човешкото здравепоказа как благодарение на иновациите в медицината роботите могат да спасяват човешки животи. Проф. д-р Никола Колев и екип от Катедрата по обща и оперативна хирургия към МУ-Варна и Първа клиника по хирургия  към УМБАЛ „Св. Марина“ обясниха за приложението на четвърта генерация робот Da Vinci в хирургията. Учстниците в събитието имаха възможност да се запознаят и срещнат виртуално с ас. д-р Тургай Калинов от Катедра по обща и оперативна хирургия къмМедицински университет – Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина, който разказа за възможностите, които предоставя роботизираната система и какви предизвикателства среща той в своята работа.

Може да се запознаете и Вие с видеото на следния адрес: https://www.youtube.com/watch?v=MvH-_BW23iI

Програмата продължи с демонстрацията „Изучаване на човешкото тяло“, която представи на гостите на събитието как е устроено тялото ни и как действат отделните му части, за да ни поддържат живи и способни да извършваме разнообразни движения и дейности. Демонстрацията е достъпна на следния адрес: https://www.youtube.com/watch?v=d4FfJWNrAKA

Участниците имаха възможност да получат и по-задълбочени знания за човешкото тяло, като се запознаха с виртуалната анатомия на различни органи и направиха виртуално пътешествие из неговите системи. За да бъдете и Вие част от това приключение, може да разгледате научните видеа на следния адрес:

https://www.youtube.com/watch?v=S92mj2TxMs8&list=PLnsUYBaLePn1_kYh_aTemcs5u9da5ZF1T&index=4

Освен в Медицински университет – Варна, събитието се проведе и във Филиалите във Велико Търново и Шумен. Там участниците се включиха в разнообрана програма, обединяваща изложба на картини от конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи“, излъчване на филм и дискусия на тема „Роботите и човешкото здраве“. Екипът по проекта в Шумен направи демонстрация на дигитални технологии за обучение във Филиала, а във Велико Търново на компютърно-базирана клинична аудиометрия. Можете да разгледате как премина Нощта на учените във Филиалите на официалните им фейсбук страници:

Филиал Шумен: https://www.facebook.com/filialshumen/

Филиал Велико Търново: https://www.facebook.com/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BB-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%9C%D0%A3-%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-1889634534694068/?hc_ref=ARQrJVLsiWDnMNCEVifuT51XwRKUkP4bbIycpSCxSi97v1n15Uxt9fL9BHy6Yyr1q2Q&fref=nf&__tn__=kC-R

Целта на Европейската нощ на учените е да се даде повече гласност на научнитепостижения и иноваци сред обществото и да се поощри интереса на младите хора към изследователската кариера. Това е и посланието към всички участници в събитието – да дерзаят, мечтаят смело и следват пътя, по който е поел изследователя в тях!Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони.

Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между минус […]

 

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението […]

 

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID […]

 
 

към началото