твоята гледна точка
Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.
Автор Vnews, добавено на 26.11.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г.

След 1 януари 2022 г. пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г. Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които 3-те “златни години” са по-изгодни. 30 млн. лв. трябваше да струва правото на избор от 2019 до 2023 г. Тази цифра бе разписана в първоначалния проект на бюджета на държавното обществено осигуряване. След съкращаването на този срок не е ясно колко пари ще спести Националният осигурителен институт (НОИ), липсват и

разчети колко

ще са ощетените

пенсионери

В края на ноември социалната министърка Деница Сачева обясни, че златните години са “изчерпали своето действие”, а за 2/3 от пенсионерите новата формула е по-изгодна. Около

32 хил. души

са с по-високи

пенсии, защото

са избрали 3-те

“златни години”,

показа анализ на НОИ от юли. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. души по-благоприятна се е оказала новата методика с индивидуален коефициент само след 2000 г. Средният коефициент на хората по новата методика пък бил по-висок с 24,2% от този на тези със “златните години”,, пишат експертите на НОИ.

Полицаи, военни, учители и инвалиди ще вземат по-високи пенсии, ако се сметне доходът им с годините след 2000-ата. За миньорите, както и за хората, които са вземали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да ползват трите “златни години”. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

С бюджета

бе приет и

още един

спорен текст

– пожизнени инвалидни пенсии вече се дават само на хората, които са се пенсионирали по общите правила за трета категория. Хората, които имат възрастта, но не и нужните години работа, ще трябва редовно да ходят на ТЕЛК, за да вземат инвалидната пенсия или добавка. По нови правила ще се проверява дали пенсиите са отпуснати законно, предвижда друга одобрена от депутатите промяна. НОИ ще може да спира пенсия за 6 месеца при фалшив документ. Ако след проверка се докаже, че всичко е наред, парите се възстановяват.

Всеки, дал фалшив документ за пенсия, е заплашен с 2-8 години затвор и глоба до 5000 лв. До 60 работни дни неплатен отпуск ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

Новата формула за изчисляване на намалението на основната пенсия при получаване на втора вече ще включва и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки между 2009 и 2015 г.

Освен това ще се отчитат и годините стаж без осигуряване в частен фонд. Така вместо с 20% основната пенсия ще се намалява с 9 на сто, обясни социалната министърка Деница Сачева. 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в НОИ между 1 януари и 30 юни.

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция и по този начин ще се вдигнат.

Причината е, че те вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони.

Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между минус […]

 

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението […]

 

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID […]

 
 

към началото