твоята гледна точка
Фондация „Димитър Бербатов“ дари 53 лаптопа на ученици в цялата страна
Автор Vnews, добавено на 23.11.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Общо 53-ма ученици от цялата страна вече получиха своя чисто нов лаптоп Lenovo V15 с лицензиран Windows Pro по програмата „Всяко дете – „в клас“, инициирана и проведена успешно от Фондация „Димитър Бербатов“. Благодарение на изгодна за децата договорка с Lenovo България, бяха осигурени 53 лаптопа – много повече, отколкото предвиждаше кампанията. Те бяха лично доставени от фондацията в 43 населени места.
Стотици семейства кандидатстваха за лаптопите. Договорените Lenovo трябваше да бъдат в България в средата на ноември, но пристигнаха по-рано и вече се използват – точно навреме в трудната ситуация с дистанционното обучение и недостиг на устройства при учениците. Фондацията е благодарна както на Lenovo България, така и на всеки, направил дарение в подкрепа на кампанията.
Програмата „Всяко дете – „в клас“ имаше за цел да позволи на деца от български семейства с финансови затруднения да получат лаптоп, за да могат активно да се включват в онлайн обучението по време на карантина. Идеята възникна през пролетта на 2020 година, след като стана ясно, че заради кризата с COVID-19 много ученици остават изолирани от учебния процес поради липсата на техника.
От старта на кампанията решението на Фондацията е да дари лаптопи с лицензиран софтуер, а не таблети. За да могат учениците не само ще сърфират, но и да създават съдържание и да усъвършенстват уменията си за работа с компютър.
Условията за кандидатстване предвиждаха само ученици от VII до XII клас, а получените молби бяха оценявани комплексно – взеха се под внимание не само доходите в семейството, но и успехът в училище, отсъствията през предходната учебна година и мотивацията на децата. Лаптопите не са безусловно дарени – в края на 2020/2021 учебна година дарените ученици ще разкажат какви резултати са постигнали с тях и ще удостоверят тяхната наличност.
Кампанията приключи, а съвместната работа на Фондация „Димитър Бербатов“ и Lenovo България помогна на повече на брой деца от предвиденото. Подкрепата е с дългосрочен ефект, защото още при първоначално наложилото се дистанционно обучение властите в страната заявиха, че ще се преминава в онлайн вариант на „училище“ не само при повторното налагане на физическа изолация, но и в периоди на грипна ваканция. Така наличието на лаптоп при учениците гарантира, че поне за няколко години напред ще имат възможност активно да участват в обучението от вкъщи, без да губят от уроците заради липсата на техника.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и през април.

„Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя във връзка с това, че той ще дава […]

 

67 дни преди изборите 5 партии са сигурни за следващия парламент, сочи национално представително проучване на “Тренд” по поръчка на „24 часа“

Пет […]

 

Жълт код за снеговалеж е в сила за цялата страна за 26 януари. Това сочи справка в сайта на Националния институт […]

 
 

към началото