твоята гледна точка
Музеят по история на медицината във Варна дигитализира експонати от 4 колекции
Автор Vnews, добавено на 03.11.2020 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Музеят по история на медицината във Варна дигитализира за първи път експонати от културно-историческото наследство в сферата на медицината. Колекцията включва експонати датиращи от ранно-желязната епоха или първото хил. пр. н. е. до началото на 20 век. Голяма част от тях са принадлежали на лекари, зъболекари и фармацевти от Варна. Дигитализирани са 337 хирургически инструменти, апарати и предмети, 2 рентгенови апарата, 783 дентални инструменти, апарати и предмети и 251 експоната, свързани с фармацията. Всички дигитализирани предмети са музейни експонати на 4 от колекциите – по хирургия, рентгенология, стоматология и фармация. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна

Технологиите, свързани с дигиталната среда, засягат всеки аспект от нашето общество, като дават възможност за по-широко разпространение на културно и творческо съдържание. Дигитализираната колекция ще предостави възможност за запознаване на варненци, гости на града и представители на световните културни и медицински среди със значимата роля на Варна в миналото и в днешни времена, като водещ център за здравеопазване и медицина в България и Европа. Чрез дигитализацията ще бъде възможно изучаване и сравняване на сходни експонати, изложени в различни точки на света, виртуално обучение на ученици и достъпност на експонати от Музея по история на медицината от всяка точка на света.

Музеят по история на медицината във Варна е единственият на Балканите, разположен върху 400м2 с над 1000 експоната, разказващи историята на медицината.Тук се съхранява като постоянна експозиция обществена колекция „История на медицината на територията на българското черноморско крайбрежие“. Музеят се управлява от Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони.

Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между минус […]

 

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението […]

 

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID […]

 
 

към началото