твоята гледна точка
Правят единен регистър по устройство на територията
Автор Vnews, добавено на 07.10.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще създаде единен регистър по устройство на територията. Той ще обединява в себе си всички регистри, водени от министерството, Дирекцията за национален строителен контрол, областните администрации, общинските администрации и администрациите на районите в градовете с районно делене. Това е една от приетите от правителството промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се цели подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

В регистъра ще се публикуват разрешения за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално- декоративни елементи и заповеди за премахването им, разрешения за изработване на устройствени планове и техните изменения, актове за одобряването им, както и разрешения за строеж.

Регистърът ще съдържа също удостоверения на консултантите, извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация на строежите и заповеди за премахване на незаконни строежи.

Данните в регистъра ще са достъпни по електронен път, като ползването им ще бъде с различни нива на достъп. Различните институции пък ще си разменят информация по служебен път. Нова наредба към ЗУТ ще уточни детайлите по създаване и ползване на регистъра.

Изчерпателно са регламентирани изискванията, при които може да бъде дадено съгласие или основанията за отказ, както и особените правила при издаване на предварително съгласие за геозащитни мерки и дейности или строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони. Регламентира се също редът за служебно съгласуване на проектите на подробни устройствени планове.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе […]

 

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време.

През март миналата […]

 

1595 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е със 123 случая повече от вчера. За последното […]

 
 

към началото