твоята гледна точка
Слънцето влезе в нов соларен цикъл, опасно е за експедиции
Автор Vnews, добавено на 20.09.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Соларен цикъл 25 вече официално е започнал. Това съобщиха експерти от НАСА и Националната агенция за океански и атмосферни изследвания. Това е от изключителна важност за живота и технологиите на Земята, както и за астронавтите в Космоса.

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/489/Image_9032489_126.jpg

Соларният минимум е преминал през декември миналата година и така е стартиран новият цикъл, обясниха от панела за предвиждане на цикъл номер 25. Те са от двете оргнизации. Защото слънцето е прекалено променливо и обикновено са нужни месеци след фактическотото събитие, за да бъде потвърдено. Учените използват слънчевите петна, за да правят мониторинг на цикъла. Те са свързани с неговата активност – като соларни ракети или изхвърляне на коронарна маса (изхвърляне на светлина, енергия и материал в Космоса).

“Когато излизаме от соларен минимум и тръгваме към максимума на цикъл 25 е важно да се помни, че слънчевата активност не спира. Тя се променя като махалото на часовник”, твърди Лика Гахатакурта, соларен учен в подразделението за хелиооптика в централата на НАСА във Вашингтон.

Двете агенции с помощта на тази за мениджмънт на кризите са работили заедно по Националния космически план за САЩ за стратегия на климата, чиято главна цел е предпазването на държавата от опасностти от Космоса. Времето през сателити се следи постоянно, а НАСА разработва моделите за влиянието на космическата метеорология.

Предричането на времето в Космоса е от изключителна важност за програмата “Артемис” за новите космически кораби и най-вече за работата на астронавтите. Това е първата стъпка към следенето на
влиянието на космическата радиация върху хората. Първите два проекта са свързани точно с изследването на космическата метеорология около Луната. Учените се опитват да направят нещо като ежедневната прогноза, каквато дават по телевизията.

“Няма лошо време. Има лоша прогноза за времето”, смята Джейк Бличър, главен учен в НАСА, който отговаря за въздействието върху хората. “Космическото време е това, което е. И нашата задача е да го предвидим”, смята той.

Разбирането на соларните цикли е едно от най-важните неща, които трябва да се направят при подготовката на прогнозите за времето в открития Космос. За да се разбере началото на новия цикъл, американските учени са били постоянно във връзка със Световния център за информация за индекса на слънчевите петна и дългосрочно соларно наблюдение, който се намира в Кралската обсерватория в столицата на Белгия Брюксел. Там се следят петната по слънцето и се посочват неговите минимуми и максимуми.

“Ние имаме детайлни разработки за всяко едно петънце по слънцето, които маркират появата на нов цикъл. С тях започват големите соларни фойерверки. Само следенето на общия тренд за месеци наред може да ни позволи да определеним началото или края на даден цикъл”, твърди директорът на центъра Фредерик Клете.

След като сме преминали през соларния минимум, учените очакват активността на слънцето да се засили към максимума, който трябва да бъде през юли 2025 г. Според соларния физик Дъг Блейсекер и този цикъл ще бъде подобен на предходния или с други думи, по-слаб от средното ниво. Но има определени рискове.

“Само защото е под средното ниво, не означава, че не може да очакваме лошо космическо време. Влиянието на слънцето върху нашия живот е реалност. Заради това следим неговата дейност постоянно, защото винаги може да ни даде допълнителна информация”, смята той.
Следващата голяма стъпка в прогнозирането на времето ще бъде обсерваторията L1, която стартира през 2024 година, точно преди максимума на активността на слънцето.

“Трябва да направим прогнозите по-точни. Това е усилие на 24 национални агенции, като целта е оперативна наука. Всяка минута да се знае какво се случва”, смята Сайед Талант от националната метеорологична служба на САЩ.

Космическото време не влияе само на мисиите на космонавтите и астронавтите. А и на нормалния ни живот. Заради активността на слънцето може да се стигне до нарушаване на радиосигналите, както и на тези на безжичния интернет.

Радиацията, която идва от Космоса, влияе дори на нормалните полети на самолетите. Особено ако пътят минава през някой от полюсите на Земята. А повечето презокеански маршрути минават точно над тях. При височина на полета от над 8 километра няма как да не се получава по-сериозна експозиция към космическата радиация. Заради това при по-силно поле се променят и полетните планове.
Според някои изследвания точно пилотите на такива полети по-често се разболяват от рак, отколкото нормалните хора. Доказателствата обаче към момента не са толкова силни. Подобна болест със сигурност слага край на пилота.

Времето в Космоса и слъцето имат директна връзка с климата на Земята Количеството енергия, което влиза в тропосферата и стратосферата от Космоса, е прекалено малко в сравнение с ултравиолетовите частици в електромагнитния спектър на слънцето. И някои твърдят, че има връзка с 11-годишния цикъл на слънчевите петна и времето на Земята, въпреки че все още няма твърди доказателства. Така например се твърди, че минимумът на Маудер, 70-годишен период, при който почти няма петна, е свързан със застудяванията. Други предполагат, че при разсейването на космическите лъчи се стига до промяна в състава на облаците. Някои стигат и по-далеч. Според тях разпространението на електроултравиолетовите лъчи директно влияе върху климатични промени като Ел Ниньо.

Но най-важното е да има прогноза за космическото време точно сега. Когато човечеството се отваря към други планети.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

2243, с 1916 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7659 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна […]

 

Предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни […]

 

Премиерът Бойко Борисов е с положителен ПСР за коронавирус, но е в кондиция и продължава да работи,щ. Това става ясно от […]

 
 

към началото