твоята гледна точка
Спортът в училище на открито, в лошо време – в салона по една паралелка
Автор Vnews, добавено на 19.09.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Учителите по физическо възпитание и спорт през тази учебна година са изправени пред голямата и нелека задача да осигурят едновременно и паралелно условия за опазване на здравето на децата в условията на COVID-19 и непрекъснатост на обучението по различните видове спорт и спортни дейности, информира „24 часа“.

От особена важност в изпълнението на тази нелека задача е те да прилагат по най-добър начин многообразието от средствата и методите на възпитанието и обучението по спорт, както и по-смело да използват различни иновативни педагогически подходи и добри практики в това отношение.

Това каза за “24 часа” Любка Алипиева, експерт по физическо възпитание и спорт в Министерството на образованието и науката.

Организирането и провеждането на часовете ще се реализират при спазването на общите (задължителни) и препоръчителни (приложими частично и/или само в отделни училища) мерки и правила на обучение в условията на COVID-19.

Любка Алипиева

Любка Алипиева

 

Часовете ще се провеждат максимално на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. Използването на откритите спортни площадки и фитнес сектори в училищата ще се осъществява поотделно за паралелките, когато има съвпадение на часовете в училището.

Редът и условията за осъществяването на обучението в конкретния час ще се определят от учителя

при максимално

спазване на

физическа

дистанция

между учениците и на правилата за физическо натоварване и възстановяване на функционалните възможности на ученика.

Физкултурните салони ще се използват препоръчително само в месеците, когато не е възможно провеждането на часовете на открито. В други подходящи помещения в училището, в които се провеждат часове по физическо възпитание и спорт като

секторите за

фитнес и танци,

също ще се

използват,

когато не е възможно провеждането на часовете на открито. При невъзможност поради спецификата на сезона във физкултурния салон ще се провеждат часовете само на една паралелка.

Учителите може да провеждат часовете по физическо и извън училището, когато това е удобно, по-безопасно, не е свързано с риск и много време за придвижване на учениците. Подходящи места могат да бъдат например затревени площи, паркове, екопътеки, стадиони.

Заради въведените мерки и епидемиологичната обстановка ще се наложи и ограничаване на отдаването на училищната спортна база под наем, чрез което се цели да се ограничи достъпът на външни за училището хора, обясниха още от Министерството на образованието и науката.

При планирането на учебните дейности в тези условия ще е необходимо учителите да се съобразяват с етапите на двигателното обучение (начално разучаване, затвърдяване и усъвършенстване на двигателната задача), с възможностите на учениците, с наличната или предвидената за ползване материална база, със специфичните и характерните за региона климатични условия при спазването на задължителните и препоръчителните мерки в условията на COVID-19, обясни Любка Алипиева.

Очакваните резултати от обучението ще се оценяват по критерии, определени в началото на учебната година от учителя по физическо възпитание и спорт.

Практическите

изпитвания

може да се

организират

индивидуално

или групово

Устните изпитвания са индивидуални – ученикът дава устни решения и отговори на индивидуално поставени въпроси или задачи.

Състоянието на физическата дееспособност се оценява чрез система за контрол и оценка на физическата дееспособност на учениците.

При заниманията по интереси, свързани с колективни спортове, се прилагат актуалните здравни регулации на Министерството на здравеопазването, категорични са от МОН.

Плуването

може да е в

блок от 2 часа

Чрез въведените нови образователни политики по учебния предмет (новите учебни програми) в условия на COVID-19 е предоставена възможност да се организира и осъществява обучение задължително по:

– лека атлетика,

– гимнастика,

– спортни игри (баскетбол, волейбол, футбол и хандбал)

и избираемо по:

– плуване и водни спортове,

– туризъм,

– ориентиране и зимни спортове, от групата на ракетните спортове –

– тенис,

–  бадминтон,

– тенис на корт,

– фитнес и бойни спортове.

Обучението по плуване и водни спортове и по туризъм, ориентиране и зимни спортове може да се реализира като блок от два учебни часа.

Физическото възпитание и спорт в системата на предучилищното и училищното образование има своите постоянни и важни задачи:

– да включи и приобщи всяко дете;

– да му даде възможност да придобие набор от знания и умения по различни видове спорт;

– да го възпитава и подкрепя да води здравословен начин на живот.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

2243, с 1916 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7659 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна […]

 

Предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни […]

 

Премиерът Бойко Борисов е с положителен ПСР за коронавирус, но е в кондиция и продължава да работи,щ. Това става ясно от […]

 
 

към началото