твоята гледна точка
Светът затяга пак мерките срещу COVID-19 заради рекорден брой нови болни. У нас е спокойно засега
Автор Vnews, добавено на 11.09.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Рекордно много са случаите на заразени с коронавирус в последните дни по света. В тях, а и в други – превантивно, започна ново затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19. В много страни ограничават броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Ето как се се развива пандемията в Европа и Близкия изток и какъв отговор дават местните власти – обобщението е направено възоснова на информациите от световните агенции.

Франция съобщи за 9843 нови потвърдени случаи – най-високия брой за едно денонощие от началото на пандемията – с почти 900 повече от предишния рекорд, поставен шест дни по-рано.

От началото на месеца новите случаи са средно 7292 на ден, докато през август, когато показателят също беше рекорден, средноденонощният брой беше 3003.

Рекордният брой идва преди очакваното днес правителствено заседание, на което ще бъдат обсъдени нови локални затваряния с намерението да се ограничи разпространението на заразата.

След като спадна до минимум от 4530 на 28 август, броят на хоспитализираните с COVID-19 отново се покачва, като достигна в четвъртък до 5096 – най-високата стойност от повече от месец.

Пациентите, настанени в интензивни отделения, достигнаха до 615 – равнище, което не е регистрирано от края на юни. Броят на пациентите в болница засега е далеч от стойностите, достигнати през април, но създава ново напрежение в здравната система, което може да накара властите да предприемат действия.

Гръцката Национална организация за обществено здраве съобщи вчера, че 372 нови случая на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа в страната, което е най-високият брой новозаразени за едно денонощие от началото на пандемията.

Португалия регистрира вчера 646 нови случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, най-високата стойност от 20 април досега. Правителството реши да затегне мерките срещу коронавируса, непосредствено преди началото на учебната година, за да ограничи появата на нови случаи на заразяване.

Приетите вчера мерки, в сила от идния вторник, включват промяна в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Досега ограничението бе 20 души, а сега вече ще бъде десет души. Продажбата на алкохол ще бъде забранена на територията на цялата страна след 20:00 ч., а също така и консумацията на алкохолни напитки на обществени места.

На 9 септември в Словения беше регистриран най-големият брой новозаразени от избухването на пандемията – 79 души. „На практика няма случаи на вируса, идващи от чужбина, вирусът се разпространява основно в рамките на страната, а основните „горещи точки“ са домовете за възрастни хора“, заяви вчера говорител на правителството.

Здравният институт на Нидерландия заяви във вторник, че наблюдаваното в страната увеличение на случаите на заразяване с коронавирус не се дължи на отварянето на началните училища в страната през последните три седмици. Хората, които искат да си направят тест, ще трябва да почакат, тъй като търсенето е повече от предлагането, предупредиха здравните власти на местно ниво.

Норвегия регистрира 738 инфекции миналата седмица – най-големият брой за една седмица от началото на април.

„Правителството обмисля по-строги мерки“, заяви премиерът Ерна Сулберг на пресконференция вчера. „Не можем да се отваряме повече на този етап. В случай на увеличение на броя на заразените без известен източник или местни огнища на зараза, които не бъдат овладени, ще обмислим по-строги ограничения на местно, регионално или национално ниво“, каза тя.

По думите на премиера позволеният брой хора на обществени събирания може да бъде намален от 200, както е сега, на 50 човека, а максималният разрешен брой хора на частни събирания може да бъде намален от 20 сега на 5-10 човека.

Обединените арабски емирства регистрираха голямо увеличение на случаите на заразяване с коронавирус. Заразените с вируса са над пет пъти повече в сравнение с миналия месец. Досега през този месец са се заразили 930 души, като до 10 август заразените през миналия месец са били 179.

Това е най-високата стойност за този период през последните четири месеца, заяви Фарида ал Хосани, говорителка на здравните власти на ОАЕ. „Тези, които не спазват превантивните мерки, независимо дали са отделни хора, магазини или ресторанти, ще бъдат държани отговорни“, каза тя.

Хосани съобщи, че 12 процента от заразените този месец са хора, дошли от чужбина. Останалите са се заразили с вируса на семейни събития, на работното място или при други събирания. „Сред тях са както щастливи събития като сватби и годежи, така и погребения“, изтъкна говорителката.

В четвъртък Израел за трети пореден ден отбеляза рекорд в броя на новозаразените от коронавирус. Броят на направените тестове също беше значително по-висок от преди, като само в сряда бяха направени почти 45 хиляди теста.

Израелският „коронавирусен кабинет“ (група министри със свързани с пандемията постове – б.ред.) е решил да бъде наложена 14-дневна национална карантина от следващата седмица, след като здравните власти съобщиха за рекордните 4013 нови случая на коронавирус в страната през изминалото денонощие, съобщи вчера ДПА, като се позовава на съобщения в израелските медии.

Карантината ще съвпадне с еврейската нова година, Рош Хашана, която започва от следващия петък, след който идват още религиозни празници.

Училищата и детските градини ще останат затворени за още две седмици след това.

Все пак решението трябва първо да бъде одобрено от правителството в неделя, което ще реши и откога точно мерките ще влязат в сила.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че съществуват опасения, че капацитетът на болниците ще бъде изчерпан. Здравният министър Юли Еделщайн заяви пред израелския информационен сайт Ynet, че подкрепя пълно затваряне на страната по време на празниците. Според съобщения в медиите Нетаняху също подкрепя карантината.

От вторник вечер комендантски час през нощта беше наложен в 40 градове и квартали с особено висок брой на заразените.

Шестте месеца на коронавирусна пандемия в цифри

Преди 6 месеца, на 11 март Световната здравна организация дефинира епидемията от новия коронавирус като пандемия, но същевременно каза, че тя може да бъде овладяна. Над 120 000 души по това време бяха заразени, а 4200 бяха починали от COVID-19, като основно тези жертви бяха в град Ухан в Китай. Шест месеца по-късно равносметката е следната – 28 милиона потвърдени случая на зараза в света и над 900 000 смъртни случая при хора заразени с вируса, обобщава Франс прес.

Открит за първи път в Ухан в края на декември, коронавирусът с името Sars-Cov-2 обиколи света и то по типичния за глобализацията ускорен начин. На 11 март, когато бе обявена пандемията, той вече обикаляше из пет континента, но все още две трети от потвърдените случаи на зараза бяха в Азия. Малко след това вирусът започна да се разпространява най-бързо в Европа. През втората петнайсетдневка на март над 80 процента от новите случаи в света бяха открити именно на Стария континент. Европа преживя най-тежката си седмица от 10 до 16 април, когато имаше 282 763 нови случая на зараза само за 7 дни и 27 447 смъртни случая на хора с вируса, обобщи БТА.

След това епицентърът на пандемията се премести към САЩ, а после към Латинска Америка и Карибите. В САЩ след Ню Йорк, редица щати бяха изправени пред първа вълна на заразата, която, както изглежда, не се отдръпва. Страната регистрира над 470 000 случая на зараза за една седмица в края на юли.

В Латинска Америка от юни започва увеличаване на случаите на зараза и на смъртните случаи. През лятото районът регистрира около половината от смъртните случаи в света, а сега е най-засегнатият на планетата с над 300 000 жертви и близо 8 милиона заразени.

Близкият изток регистрира 1 625 285 случая на зараза и 39 038 смъртни случая, Африка – 1 323 325 случая за зараза и 31 893 смъртни случая, а Океания – 30 306 случая на зараза и 841 смъртни случая.
Случаите на зараза в Азия отново започнаха да се увеличават с 80 000 нови заразени ежедневно, основно в Индия.

В глобален план темпото на пандемията изглежда обаче се е стабилизирало от средата на август с около 260 000 нови случая на зараза и 5500 смъртни случая ежедневно по света. Но различията между регионите си остават, а някои започват да се притесняват от втора глобална вълна.

Индия (4 465 863 заразени, 75 062 починали), САЩ (6 363 276 заразени, 190 873 починали), Бразилия (4 197 889 заразени, 128 539 починали) наброяват над половината от регистрираните случаи на зараза. Заедно с Мексико (647 507 заразени, 69 095 починали) те регистрират и половината от смъртните случаи в глобален план.
Испания премина в понеделник прага от половин милион заразени. Във Франция, където се правят повече тестове, броят на новите случаи на зараза ежедневно е над 7000, което притеснява властите. Израел премина през уикенда прага от 1000 починали от усложнения от заразата. Иран продължава да регистрира около 2000 нови случая всеки ден, а Мароко отчита увеличаване от средата на юли с над 1700 случая ежедневно. Тези увеличения на местно ниво пораждат безпокойство.
Някои страни и територии обаче не са отчели нови случи на зараза от седмици, като Макао, Лаос или островите Палаос. Китай от средата на май не е обявявал смъртен случай и отчита ежедневно само десетина случая на зараза. Ватикана е изключение в Европа със само 12 заразени, като последният е от началото на май.

Шепа страни по света твърдят, че са избегнали пандемията, сред които Туркменистан и Северна Корея. Първата от тези страни обаче отчита обезпокояващ ръст на пневмониите, според СЗО, а втората така й не потвърди подозрителен случай на зараза в края на юли.

Някои изолирани острови в Тихия океан също не са регистрирали случаи на зараза.

 

У нас е спокойно засега

163 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 090 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Така общият брой на потвърдените случаи става 17 598, от които 4 273 активни.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 7; Варна – 14; Велико Търново – 1; Добрич – 4; Кърджали – 13; Кюстендил – 2; Монтана – 5; Пазарджик – 7; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 4; Разград – 2; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 3; София област – 3; София (град) – 36; Стара Загора – 13; Търговище – 4; Хасково – 3; Шумен – 3; Ямбол – 4.

145 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 12 619.

Хоспитализираните лица са 746, от които 55 се намират в интензивното отделение.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Колите с по-висока безопасност – не е задължително да са най-новите, има по-стари автомобили с повече пасивни и активни средства за […]

 
Властта

Маските отново стават задължителни на открито, заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Очакваме намаляване на заболеваемостта. От четвъртък ще […]

 
Здраве и красота

Когато ежедневният стрес от родителството стане хроничен, той може да се превърне в интензивно изтощение, което кара родителите да се дистанцират […]

 
Жълто

Aмериканската певица Деми Ловато изненадващо би шута на годеника си, след като само преди седмици прочувствено съобщаваше в социалните мрежи, че […]

 
 

към началото