От вторник ГЕРБ започва официално консултациите по проекта за нова конституция. В преговорния екип в търсене на 120 подписа влизат три дами –  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

ГЕРБ ще разговаря първо с партньорите си от малката коалиция: поотделно с ВМРО и НФСБ. И двете партии имат свои идеи за промени в конституцията.

„Мисля, че ще съберем, явно времето е такова, време на промяна на преосмисляне на старите ценности, време на преосмисляне“, заяви Валентин Касабов от Обединени патриоти, НФСБ.

Сметките показват, че като начало за успех ще трябва всички депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти да сложат подписите си под проекта.

Управляващото парламентарно мнозинство събира общо 116 гласа, тоест търсят се четири подписа.

ГЕРБ ще говорят и с независимите още във вторник, а разговорите с „Воля“ остават за сутринта на 2 септември.

„Ако те съберат 120 подписа, тогава можем да влезем в събирането на 160 подписа за свикване на Велико народно събрание“, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

БСП потвърдиха позицията си, че няма да участват.

„БСП не е присъдружна организация на ГЕРБ, която да участва в кризисния пиар на ГЕРБ“, заяви Димитър Данчев, депутат от БСП за България.

Два екипа са писали проекта на нова Конституция и там прокуратурата и следствието остават част от съдебната власт.

„За да подчертаем, че те са абсолютно независими  сме ги нарекли Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите, на някой не му харесва това да го наречем Висш съвет на прокурорите“, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Не беше подминат и въпросът за поста в социалните мрежи на Кирилов, в който дава определение на Христо Иванов.

„На мен година и половина ми викат Барни Ръбъл напоително всички, членове на една политическа партия. Аз  за няколко часа нарекох колега политик SpongeBob и виждате каква реакцията – колко честолюбива, колко истерична“, коментира министърът на правосъдието.