твоята гледна точка
610 лв помощ за дете на месец, ако учи онлайн с родител заради COVID-19
Автор: Труд, добавено на 12.08.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

По 610 лева помощ на месец ще могат да получават до края на годината семейства с едно дете до 14 г. по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Семействата с две или повече деца ще вземат по 915 лв., реши правителството.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години, като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.” Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук след края на заседанието на Министерски съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

От новата помощ, свързана с COVID, могат да се възползват родители, които не могат да работят дистанционно от къщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и майки или бащи, които отглеждат сами децата си. Това реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За прилагането на новата мярка, която подкрепя работещи родители, правителството ще осигури 85 млн. лв.

„Тази помощ се отпуска само в случаи на дистанционно обучение или затваряне на ясли и детски градини, и ако семейството отговаря на всички критерии. След като започне учебната година, ще издадем специални указания. Родителите ще подават молби за помощта в звената на Агенцията за социално подпомагане”, обясни социалният министър Деница Сачева пред „Труд”.

Размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата, а за семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Помощта ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Средства за 160 училища в страната

16 млн. лв. за кабинети по точни науки

„За да можем, след като ги обучим, да излязат на протест”, каза премиерът

16 милиона лева за обновяване и модернизиране на кабинети по природни науки, дигитални технологии и математика (STEM) в 160 училища в страната отпусна правителството на общините. Средствата са залегнали в национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки.

„160 училища, така, както поехме ангажимент, за природо-математически науки, иновации, техника да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест”, обясни премиерът Борисов.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

„От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден”, поясни Борисов.

Четири болници купуват нова техника

Купуват 42 високо­проходими линейки

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов”, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той обяви и че подкрепа от 2 млн. лв. получава и „Майчин дом” за роботизираната система „Да Винчи” за безкръвни хирургични интервенции.

Отпускат се и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От 1 януари 2021 г. Българската народна банка изважда от обращение банкноти с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и […]

 
Властта

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Той обяви това в обръщение към народа от „Дондуков“ 2.

Всички […]

 
Здраве и красота

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е […]

 
Жълто

Актрисата Луиза Григорова стана майка за първи път. Щастливата новина разкри самата тя в социалните мрежи, като публикува снимка на новороденото, […]

 
 

към началото