твоята гледна точка
Студенти стават учители при коронакриза
Автор: Труд, добавено на 11.08.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на COVID-19. Това могат да бъдат студенти последна година и пенсионери. От МОН ще направят по-широк списък от заместващи учители, съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“Ще направим по-широк списъкът от заместващи учители. В него ще включим и студенти. Правоспособните преподаватели обаче ще останат с предимство”, уточни той.

По думите му до края на месеца училищата ще получат препоръчителни организационни решения, от които да избират как да работят. В момента вариантите се обсъждат от експерти в работна група. “Ще се опитаме да приложим стратегията на балончета, като отделяме класовете, доколкото е възможно. Така няма да се наложи да затваря цялото училище при един болен ученик или учител”, посочи Вълчев.

При случай на коронавирус само класът ще бъде поставен под 14-дневна карантина. “Следващата стъпка ще е карантиниране на съответния етаж, или образователен етап. Може един цял етап да мине дистанционно, но не и цялото училище”, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите. Той даде пример с школото, което управлява: “При нас на първия и втория етаж ще са началният етап, разделен в две смени, а на третия и четвъртия – прогимназиален и гимназиален, пак на смени. Представете си, че все едно ще имаме четири отделни училища”.

Няма да има задължително тестване на децата за коронавирус, при учителите се предвижда да се действа, както при всички останали случаи – ще се тестват и контактните лица и това ще е за сметка на работодателя.

“Ще разрешим целеви средства на училищата, които са икономисани по време на извънредното положение да могат се ползват за други дейности. Ако в отделни училища са налице големи извънредни разходи, свързани с коронавируса, сме в готовност да ги подпомогнем. Към момента нямаме причини да смятаме, че ще има системни проблеми с училищните бюджети. Училищата бяха затворени 3 месеца, имат и малко спестени средства”, коментира пред “Труд” министър Вълчев.

Повече от 20 на сто онлайн обучение 

В момента предстои да се регламентира в Закона за училищното и предучилищното образование 20% от часовете в иновативните училища да бъдат онлайн. Работната група от експерти обмисля всички възможни варианти и сценарии, така че е вероятно при нужда онлайн часовете да станат и по-голям процент, обясни още Асен Александров.

По думите му, както в целия свят, така и при нас се очаква голяма гъвкавост при началото на годината. “Ще вземем предвид, и добрите, и лошите практики от европейските държави, където тръгват по-рано от нас. При онлайн обучението ще се стараем да използваме една платформа, за да е лесно на всички, а да няма разпокъсване”, посочи той.

Министър Красимир Вълчев пред “Труд”:

Допълнителни възнаграждения за учителите при повече работа с ученици

“Ако има допълнителна работа с отделни ученици, ще има и допълнителни възнаграждения на учителите. Ще предложим часовете за компенсиране на пропуски да станат текущи през цялата учебна година. Вероятно до месец ще подпишем и анекс към Колективния трудов договор”, обясни пред “Труд” министър Красимир Вълчев във връзка с натовареността на учителите през новата учебна година.

“Не избрахме смесено обучение по редица причини. В различните си разновидности смесеното обучение е или невъзможно, или нежелателно и неефективно. Невъзможно, ако решим да разделим и удвоим класовете, защото нямаме два пъти повече учители и класни стаи. Неефективно, ако решим да оставим половината ученици вкъщи, защото педагогическата работа на един учител, който трябва да преподава едновременно в реална и виртуална класна стая, би била непълноценна и не е желателно да принудим половината деца, и техните родители да останат вкъщи. Поради това възприехме варианта присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага за отделни класове и училища. При него няма да има двойно натоварване на учителите, каквато предполага обучението в смесени режими на присъствена форма и електронна среда”, обясни той.

По думите му вероятно ще има обособени зони ограничения в столовете, на дворовете, коридорите и на местата, където се събират повече деца.

Министър Костадин Ангелов:

Тестовете за родители и ученици трябва да са безплатни

Тестовете за COVID-19 за родителите и за учениците трябва да бъдат безплатни”. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов и припомни, че няколко институции са включени в работната група за началото на учебната година.

За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус в рамките на Общото споразумение с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание, стана ясно още от неговите думи.

Социалното министерство предлага 

Ваучер за детегледачка при карантина 

Родители да получават ваучер за детегледачка, ако нямат отпуск, а детето остане под карантина. Това е една от мерките, които социалното министерство предлага, се разбра на среща на министър Деница Сачева с представители на Асоциация “Родители”. Според нея родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От 1 януари 2021 г. Българската народна банка изважда от обращение банкноти с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и […]

 
Властта

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Той обяви това в обръщение към народа от „Дондуков“ 2.

Всички […]

 
Здраве и красота

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е […]

 
Жълто

Актрисата Луиза Григорова стана майка за първи път. Щастливата новина разкри самата тя в социалните мрежи, като публикува снимка на новороденото, […]

 
 

към началото