твоята гледна точка
CECI или как варненци могат да допринесат за намаляване на отпадъците в града с добри идеи от Европа
Автор Vnews, добавено на 31.07.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

 Какво представлява кръговата икономика?

Кръговата икономика е начин на производство и потребление, при който  отпадъците се ограничават до минимум. Моделът носи ползи за околната среда, икономиката и всички нас.

С кръговата икономика се удължава жизненият цикъл на продуктите. Това означава даден продукт, материал или домакински уред например, да се използва, поправя, споделя възможно най-дълго. Целта е когато той достигне края на живота си, материалите, от които е съставен, да продължават да се ползват по други начини. Това се прави отново и отново и така се намалява до минимум изхвърлянето на отпадъци.

Как може да се включите и вие в кръговата икономика?

Много просто, извън на пръв поглед стряскащите термини, крачките са прости и много от нас са чували за тях.

Взимайте устойчиви решения: купувайте само това, от което имате нужда; при възможност, обменяйте продукти, вместо да ги купувате. Проверявайте дали продуктите, които купувате, могат да бъдат поправени лесно, за предпочитане от производителя или собственика на магазина. Уверете се, че ще можете да намерите резервни части за стоката, преди да я купите. Търсете продукти с по-високо качество и по-дълготраен живот.  Минимизирайте отпадъците, опитайте се да купувате без опаковки, когато е възможно. Предпочитайте местните стоки, поддържайте местни и регенеративни системи за продукция, за да избегнете ненужното транспортиране и да подкрепите производство с минимални последици за околната среда. Удължете живота на продуктите чрез повторна употреба, ремонт, споделяне и модернизиране.

Международният проект CECI (Въвличане на гражданите в прилагане на кръговата икономика) се осъществява с варненското участие на Сдружение “Бизнес Агенция”. Той стартира през август 2019 и ще приключи през юли 2023, събрал е 8 партньори от 6 държави – България, Чехия, Финландия, Белгия, Франция и Испания.

CECI се стреми опитът и знанието относно споделената и кръгова икономика да се обмени между партньорите и всеки да научи нещо ново и полезно, което да предложи на местната управа.

CECI цели да привлече към идеята хората, които имат отношение към средата в която живеят,  да се повиши тяхната осведоменост, за да разберат колко е важно участието на гражданите.

Добрите практики, които ще бъдат обменени и представени, са само вдъхновение по пътя на устойчивото потребление.

Очакваните промени в създадените модели на потребление ще стимулират развитието на бизнес-модели чрез кръгова икономика и ще създадат нови работни места.

Проектът се финансира от Интерег Европа и се управлява от  LAB University of Applied Sciences. Главната цел на проекта е да насърчи участието на гражданите в споделената и кръгова икономика.

Ако темата ви интересува, включете се в групата във Фейсбук „Варна за кръговата икономика“ и потърсете повече информация на сайта на проекта – https://www.interregeurope.eu/ceci/, на сайта на Бизнес агенция – www.vba.bg, или във Фейсбук на страницата https://www.facebook.com/business.agency.bg..

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID отделенията
ЦИК съвместно с Министерския съвет ще трябва да осигури средства […]

 

Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това прогнозира […]

 

„Гугъл“ ще преустанови политическите реклами на всички свои платформи от 14 януари, след насилието през миналата седмица в Капитолия, според имейл […]

 
 

към началото