твоята гледна точка
ВОЛЯ иска пълна забрана на всички не тютюневи изделия от деца
Автор Vnews, добавено на 30.07.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

ВОЛЯ внесе законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, в който предлага да се забранят употребата, продажбата, както и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст.

Разширява се определението за изделие за пушене, различно от тютюневото.  В сега действащото законодателство нетютюневите изделия са забранени за консумация от деца единствено ако бъдат консумирани чрез процеса на горене. В предложението на ВОЛЯ се забранява употребата на този тип изделия, независимо от метода им на консумиране (изпаряване, нагряване и др. ), както и консумацията от деца на всичко, което наподобява пушене.

За първи път в самия Закон за закрила на детето се урежда забрана за употребата на подобни изделия от деца. До момента беше уредена забрана само за продажбата и предлагането им.

„Даваме ново определение на това какво е „изделие за пушене, различно от тютюн“. До момента те бяха тясно дефинирани и позволяваха на производителите да заобикалят закона чрез други вещества, различни от тютюна.  ВОЛЯ обаче дава определение, което обхваща всички видове вещества и субстанции, неограничени от вида и процеса на консумиране.  Така например изделия за пушене, които се изпаряват, към настоящия момент не са забранени, но има много проучвания, че вредят на здравето, а от там застрашават и живота.“, коментира Пламен Христов, вносител на законопроекта.

Санкция ще има и за лица, които допускат употреба, предлагане и продажба на забранените от закона продукти на деца. Предвиждат се глобите да са от 2000 до 4000 лева, а при повторно нарушение – спиране на дейността до една година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

По 610 лева помощ на месец ще могат да получават до края на годината семейства с едно дете до 14 г. по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Семействата […]

 

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на […]

 

116 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавируса у нас през последното денонощие при направени 3667 PCR теста, сочат данни […]

 
 

към началото