твоята гледна точка
“Вечният длъжник” отива в историята
Автор Vnews, добавено на 22.07.2020 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Вечният длъжник отива в историята, а дълговете на физическите лица ще могат да се събират две петилетки. Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити до 10 години. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на граждани.
Законопроектът е внесен от депутати от “Обединени патриоти” и беше приет единодушно с 87 гласа “за”, без “против” и “въздържали се”. След гласуване на промените и на второ четене ще бъде сложен край на вечния длъжник.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.
Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

По отношение на задълженията към държавната хазна и в момента има 10-годишна абсолютна давност. По принцип публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да се плати задължението. Този давностен срок обаче може да бъде спиран и подновяван. Но след изтичане на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички задължения независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Сега този давностен срок може да бъде въведен и за частните задължения на хората.
“С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си. България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност”, пише в мотивите на депутатите към законопроекта.

В момента с изтичане на 3-годишна давност се погасяват вземанията за възнаграждение за труд, вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, както и вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания. За останалите задължения има 5-годишна давност. Но ако банката или топлофикационното дружество предприемат мерки за принудително събиране, давността се прекъсва и започва да тече отново. В резултат в момента има така наречените “вечни длъжници”. Като през цялото време, в което кредиторите търсят парите си, им начисляват лихви, такси и разноски, които често са в по-голям размер от самото задължение. Дори при смърт на длъжника кредиторите търсят парите си от неговите наследници.

Открити за изпълнение процедури засягат над 600 хил. семейства

Към момента има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 хил. семейства, а хиляди българи са преследвани от колекторски фирми за дългове от преди 10-15 години, пише в мотивите на депутатите. Според вносителите на проекта към момента има вратичка в закона, която позволява кредитора да “преследва” длъжника на практика безкрайно. С предложените промени се дава възможност на гражданите да започнат “от нула и на чисто да градят своята семейна икономика”. Вносителите посочват още, че в повечето европейски държави има въведен регламент за потребителски фалити или абсолютна давност и само България е изключение. Внесените в парламента текстове предвиждат промените да влязат в сила шест месеца след обнародването им в “Държавен вестник”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Фалшиви новини и спекулации са твърденията, че правителството ще налага нови и по-тежки мерки срещу коронавируса“. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. И продължи:

„Нито ще се правят […]

 

290 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4 859 PCR теста. […]

 

Поне до края на седмицата времето ще се задържи топло, с почти летни температури. Морската вода е с приятна температура – […]

 
 

към началото