твоята гледна точка
Вдигнаха ни кредитния рейтинг, защото сме в чакалнята
Автор Vnews, добавено на 21.07.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е значителна стъпка към интеграцията на икономическата и финансова система на страната ни с еврозоната и кредитният ни рейтинг се повишава. Това посочва рейтинговата агенция Scope Rating, която от февруари 2019 г. оценява страната ни с рейтинг BBB+ със стабилна перспектива.

България ще прекара поне 2 години във валутно – курсовия механизъм и най-ранната дата за присъединяването ни към еврозоната е 1 януари 2023 г., според агенцията. Те отбелязват, че приемането в чакалнята е дългоочаквано и значимо постижение, но следващите стъпки ще изискват внимателно изпълнение на Маастрихтската конвенция, както и други критерии като укрепване на независимостта на централната банка , справяне с корупцията и съдебния дефицит. Според анализатора на агенцията Денис Шен от четирите критерия жизненоважно е намаляването на завишения бюджетен дефицит през 2020 г., натрупан поради кризата в общественото здравеопазване, както и гаранциите, че инфлацията не надвишава референтните темпове на ръст.

Според данни на агенцията ръстът на потребителските цени през юни е намалял до 0,9% на годишна база, а средната инфлация за дванадесетте месеца до март 2020 г. е 2,6% спрямо референтната стойност от 1,8%.

Очакванията са държавният дълг да нарасне до все още ниските 26% от БВП през 2020 г. спрямо 20% през 2019 г., на фона на значимите фискални резерви в размер на 8,5% от брутния вътрешен продукт. Бюджетният баланс се очаква да се влоши до – 5,5% през 2020 г. от 2,1% излишък през 2019 г., прогнозират още от Scope.

Икономическата ни стабилност през следващите години ще бъде подкрепена от силния външен сектор, посочват още от агенцията. Валутните резерви възлизат на 25,1 млрд. евро през юни тази година, което се равнява на около 3,1 пъти краткосрочния външен дълг – доста над 15,1 млрд. евро през януари 2015 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус 15 градуса. Това каза пред БНТ синоптикът от НИМХ Анастасия […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 

Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 12 и […]

 
 

към началото