твоята гледна точка
Осветяват парите на НПО-тата
Автор Vnews, добавено на 03.07.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Неправителствените организации да декларират пред Министерството на финансите всички дарения над 1000 лв., които са получили от чужбина, с изключение на тези, които са директно от Европейския съюз.

Такива промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел внесоха от “Обединени патриоти”.

Финансовото министерство трябва да поддържа специален регистър за даренията от чужбина към български неправителствени организации, предлагат още патриотите. Контролът ще се извършва от Агенцията за държавна финансова инспекция. А при неизпълнение се предвижда

организациите

да бъдат

глобени с от

200 до 2000 лв.

В този случай министърът на финансите ще може да поиска по партидата на юридическото лице да се впише служебно, че е с временно спрян статут.

Правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество към вицепремиера Томислав Дончев да бъдат сериозно орязани, предлагат още депутатите от “Обединени патриоти”.

Съветът бе избран през март с електронно гласуване. В него влязоха 14 организации, част от тях свързани с еколога и столичен общински съветник от “Демократична България” Тома Белев, както и такива на журналисти на свободна практика.

Изборите

предизвикаха

недоволството

на организации,

които не влязоха

в съвета

като например Съюза на запасните офицери.

В момента съветът е консултативен орган, а са му възложени функции, които не съответстват на този статут, твърдят патриотите в мотивите си. Несъответстващи на статута били задълженията на съвета да координира и следи за изпълнението на стратегията за подкрепа на развитието на неправителствените организации и плана за действие по стратегията, да предлага на кабинета план за действие, включително финансов, за всяка следваща година и т.н.

Съуправляващите предлагат и пълно отпадане на задължението на държавата да финансира проекти в обществена полза, които осъществяват неправителствени организации. То бе вкарано преди години, но все

още не е

отпускано

такова

финансиране, защото не бе съставен Съветът за развитие на гражданското общество. Той трябваше да препоръчва на правителството кои точно проекти да бъдат обезпечени.

В сегашния вариант на закона

не става ясно

кои проекти са

в обществена

полза, защото

няма разписани

условия,

на които да отговарят, мотивират се патриотите.

През преходните разпоредби на законопроекта си патриотите правят и промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с което се предвижда председателите и членовете на органите за управление на юридическите лица с нестопанска цел също да декларират имуществото си по аналогия с министрите, депутатите и високопоставените чиновници.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

116 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавируса у нас през последното денонощие при направени 3667 PCR теста, сочат данни на Единния информационен портал.

Така потвърдените случаи на COVID-19 у нас […]

 

Европейската комисия има основания да смята, че първата ваксина срещу коронавирус ще се появи в края на тази година или в […]

 

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват […]

 
 

към началото