твоята гледна точка
Община Варна запазва висок кредитен рейтинг
Автор: Пресцентър Община Варна, добавено на 01.07.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди и тази година кредитния рейтинг на град Варна: дългосрочен – /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен – /А-3/ перспектива: стабилна. Той е ограничен от рейтинга на държавата и не може да бъде по-висок от него.

Анализът на БАКР е направен в условията на пандемията от Covid-19. Рейтинговият комитет е заседавал на 28 май, като детайлно са анализирани предходната 2019 година, както и развитието на икономическите процеси в страната в контекста на пандемията. Отбелязано е положителното финансово развитие на Община Варна, мащабната капиталова програма, липсата на просрочени задължения, сравнително високата събираемост на основните данъчни пера, по-висок дял на трудоспособното население в общината в сравнение със средното за страната.

В доклада се посочва, че Община Варна се характеризира с нулево ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и към края на февруари 2020 г. Инвестициите в образованието са неколкократно по-високи в сравнение с предходни години. През миналата година Община Варна е финансирала капиталовата си програма като цяло с 41,3% средства по европейски програми. Общият й размер възлиза на 152,5 млн. лв., което представлява повишение с 33,4% спрямо предходната 2018 година.

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Присъдените от нея рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите агенции, признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” да довършат мандата си до пролетта на 2021 г., но без Бойко Борисов да е министър-председател.

Този сценарий обяви Борисов пред 5000 активисти на ГЕРБ, събрани […]

 

Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора – болниците могат да издържат. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време […]

 

204 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани за денонощие, при направени 4137 PCR теста. Това сочат данните от Единния […]

 
 

към началото