твоята гледна точка
Съдебни дела и по видеочат
Автор Vnews, добавено на 01.07.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Свидетелите и страните по съдебни дела вече няма да е задължително да бъдат разпитвани в съдебна зала, за да върви процесът. Това ще може да става и по видеоконферентна връзка, предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха одобрени в сряда от Министерския съвет. До края на седмицата те ще бъдат внесени в Народното събрание.

Според мотивите на правосъдния министър Данаил Кирилов това трябва да ускори съдебните дела, които сега често се отлагали заради липсата на някоя от страните.

Разговорите по видеовръзка ще бъдат записвани и ще са част от материалите по делата.

Разпитите на страни и свидетели по видеочат ще са допустими единствено ако те не живеят или не работят на територията на града, в който се води делото. Тогава видеоконференцията ще се организира през помещение и камери на районния съд, на чиято територия се намира съответният човек, предвиждат предложените промени в ГПК. Това се прави, за да може

съдебен

служител

да провери

самоличността

на човека, който

дава показания

по видеовръзката.

Ако при видеочата се налага присъствието на преводач, той трябва да е в съдебната зала на съдията, който гледа делото. По видеочат показания ще могат да дават и вещи лица, предвижда още правителственото предложение.

При наказателни дела видеоконферентна връзка ще може да се прави и от арест или затвор,

ще може да се

ползва и за

разпит на

защитени

свидетели,

предвиждат пък промените в НПК. Обвиняеми, които са задържани, също могат да бъдат разпитвани през видеовръзка. Освен ускоряване на наказателните дела видеочатовете трябва да доведат и до намаляване на разходите за транспортиране на свидетели и обвиняеми, които прави съдебната охрана.

Техническата възможност за провеждане на съдебните видеочатове ще бъде осигурена от правосъдното министерство с изпълнението на европроект на стойност 2,4 млн. лв., обяснява в мотивите към законопроекта правосъдният министър Данаил Кирилов. С тези пари ще се доставят и монтират камери и допълнително оборудване в 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода. Ще бъде изградена и

централа на

съдебните

видеочатове в

правосъдното

министерство

В предложението на Кирилов липсва оценка какви разходи ще се спестят с промените и колко ще бъдат ускорени делата. Вместо това се дават примери от Естония, Дания и Латвия за ефективността на техните системи за видеоразпити.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

116 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавируса у нас през последното денонощие при направени 3667 PCR теста, сочат данни на Единния информационен портал.

Така потвърдените случаи на COVID-19 у нас […]

 

Европейската комисия има основания да смята, че първата ваксина срещу коронавирус ще се появи в края на тази година или в […]

 

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват […]

 
 

към началото