твоята гледна точка
Още една отсрочка за касови апарати
Автор Vnews, добавено на 24.06.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Новите изисквания към касовите апарати за електронни магазини, търговски вериги, бензиностанции ще действат от догодина. Наредбата, която определя правилата за това, ще влезе в сила от 31 декември 2020 г., а не от 31 юли тази година.

Това става ясно от промени в наредба, пуснати за обществено обсъждане от финансовото министерство. В мотивите е записано, че новото удължаване, което е пето поред, се налага, за да няма затруднения за бизнеса. Още преди обсъждането и приемането на промени в закона за ДДС, с които се въведе 9% ставка за ресторанти, кетъринг и книги, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обещаха срокът за касовите апарати да бъде отложен като част от мерките за облекчаване на бизнеса заради епидемията.

От НАП във вторник обявиха най-важните промени. Срокът за блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност с приходната агенция се удължава от 24 на 72 часа. Направена е точна дефиниция на това какво е софтуер за управление на продажбите, за да няма произволни тълкувания. Отпаднали са определени изисквания към медицинските софтуери и към тези, използвани в туризма, за да не се нарушава тайната на търговската информация и личните данни. Облекчават се правилата за връзка на софтуера с фискално устройство, както и реквизитите на фискалните бонове.

Електронните магазини, които използват софтуер за управление на продажби, имат време до края на годината да отговорят на новите изисквания. Облекчението се отнася и за търговците, при които плащането става чрез пощенски превод. Срокът за електронните магазини, които използват софтуер на магазина, не се променя и остава 30 септември 2020 г.

Тези, които използват интегрирана автоматизирана система за управление на търговската си дейност, трябва да я монтират и подадат информация до 28 февруари 2021 г. При всички останали търговци срокът се отмества до 31 януари 2021 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 
 

към началото