твоята гледна точка
Разделят университетите на изследователски и преподавателски
Автор: 24 часа, добавено на 19.06.2020 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Университетите в България ще бъдат разделени на изследователски и преподавателски. Това предвижда проект на стратегия за развитие на висшето образование за периода 2021 – 2030 г., публикуван за обществено обсъждане.

“Целта на мярката е да реши 2 проблема – как да инвестираме във висшите училища, които

произвеждат

върхова наука, съществуват на научната карта на Европа и същевременно как да продължат да съществуват и да развиват добри практики по-малки висши училища, които не са в състояние да се конкурират с тях, но са изключително важни за България и за определени региони. От едните ще се изисква преди всичко адекватност на пазара на труда, а от другите към това – и сериозни научни постижения”. Това обясни за “24 часа” зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов.

Финансирането на двата вида университети ще бъде различно. Кой вуз ще е изследователски и кой преподавателски, ще става ясно с помощта на акредитацията.

В стратегията е предвидено също да се засили връзката между университетите и пазара на труда, между учещите и работодателите. Това е свързано с тенденцията през следващите години

хората все

по-често

да сменят

професиите си Затова в стратегията е залегнала промяна в срока на обучение на бакалаври и магистри.

Бакалаврите в някои специалности няма да учат 4, а 3 години. Магистратурите ще са с продължителност по 2 години. Такава е практиката в повечето европейски университети.

В повечето дисциплини, които не са тежки фундаментални науки, базата може да се получи за 3 г., а след това да се надгражда, посочи Петър Николов.

Залегнала е и идеята да продължи разделянето на административното от научното управление в университетите за по-качествена работа на двата фронта.

В документа е записано, че повишаването на качеството трябва да стане чрез осъвременяване на съдържанието и формите на обучението и дигитализация. Вузовете ще трябва да се интернационализират чрез включване в международни образователни и научни мрежи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 
 

към началото