твоята гледна точка
Минималната заплата вече според професията
Автор Vnews, добавено на 17.06.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Минималната заплата няма да е обща за страната, а различна за всеки бранш. Това ще залегне в тристранно

споразумение

с 40 мерки

в 5 ключови сфери – бизнес среда, “Зелената сделка”, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси. Мерките бяха обсъдени вчера на среща при премиера Бойко Борисов, а днес синдикатите и бизнесът ще подпишат споразумението.

Идеята е всяка година профсъюзите и работодателите да договарят минималната заплата, но паралелно с това и минималното заплащане по отрасли, а не държавата да я определя административно. Когато бъде въведен този механизъм, ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете. Новият механизъм трябва да е факт от 2021 г., а преговорите да започнат сега.

Отпада обаче предложението на синдикатите в да се връща данък общ доход на бедните в края на годината. Държавата не е съгласна НОИ да поеме плащането на първите 3 дни от болничните.

Максималният

осигурителен

доход да се

определя

по златното

швейцарско

правило

от 2022 г., е залегнало още в споразумението, съобщи за “24 часа” президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. По него ще се определя и минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Това са мерки и реформи, които ще се изпълняват през следващите години, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В споразумението ще има предложения за реформа в здравеопазването и образованието. Залегнало е и предложението за по-висока ставка за нощния и извънредния труд, като от догодина ще се плаща най-малко левче.

До седмица пък правителството трябва да даде становища по друго ключово споразумение на синдикати и работодатели – за мерките срещу коронавируса. Нова вълна на безработица може да се очаква в края на септември или началото на октомври, прогнозира социалната министърка Деница Сачева. Причината е, че тогава приключва сезонната заетост, обясни тя пред Нова тв. Правителството е заложило годината да завърши с 6,5% безработица. Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори, каза Сачева.

От 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за “Транспорт” и “Туризъм” . Във втория обаче сивият сектор е около 30-40%.

50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да се наемат регистрирани безработни. “Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да може да бъдат наети обратно, да получават 610 лв. от държавата”, каза още тя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 
 

към началото