твоята гледна точка
Само чиновнички и архитектки с по-добра заплата от мъжете
Автор: 24 часа, добавено на 14.06.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Администрацията и строителството са единствените две професии в България, в които жените получават по-големи заплати от колегите си мъже. Това показват данните от Националния доклад за равнопоставеността между мъжете и жените през 2018 г.

Жените обаче вземат с 27% по-ниски заплати от мъжете в здравеопазването. А като цяло доходите на мъжете са с 12,5% по-високи от тези на жените в страната.

Най-голяма е пропастта в заплащането в сектор “Хуманно здравеопазване и социална работа”. Въпреки че в него преобладават жените, те вземат с около 27% по-ниски заплати. Основната причина е, че са наети на по-ниско платени позиции – медицински сестри и социални работници, докато мъжете заемат по-добре платените лекарски позиции, пише в доклада.

Над 20% е

разликата и в

заплатите в

полза на мъжете

в промишлеността, информационните технологии, банките и застрахователните компании.

Жените в администрацията обаче получават с 26,6% по-добра заплата в сравнение с колегите си мъже, а при строителството разликата в тяхна полза е 15,3 на сто.

В строителството работят по-малко жени, но те са на високи постове като проектанти и архитекти, затова и получават повече от мазачи и зидари, обясняват този феномен от социалното министерство, което следи за равенството между половете.

Почти незначителна е разликата – 0,3%, при складовите работници и пощаджиите.

Жените на управленски позиции са 26,9%, като средно в Европа местата за дами по върховете са 17,6%, показват още данните в доклада. От години обаче българките по-лесно правят кариера в сравнение с жените от Западна Европа.

За да се намали разликата в заплащането между двата пола,

държавата ще

насърчава повече

жени да учат за

инженери

България е на едно от първите места в ЕС по дял на жените в ИКТ сектора с 28,3%, при средно за ЕС 16,6%. У нас се увеличава и броят на жените учени и инженери – от 91 700 през 2012 г. на 107 900 през 2018 г.

Жените обаче по-рядко остават без работа, като те са били с 20 хил. по-малко от безработните мъже през 2019 г.

Женските професии са здравеопазването, социалната работа, образованието, професионални дейности и научни изследвания, хотелиерство и ресторантьорство, финансови и застрахователни дейности, търговия и др. Мъжете пък са повече в селско, горско и рибно стопанство, добивна промишленост, преработваща промишленост, производство на ток, строителство, държавно управление, култура, спорт, развлечения.

Мъжката пенсия също е по-висока от женската. Причината е, че мъжете се пенсионират по-късно от жените, а и са се осигурявали на по-високи заплати. Средно миналата година

пенсията на

мъжете

е била

423,04 лв.,

а за жените

286,47 лв.

Разликата е 136,57 лв.

30% от населението живее в материални лишения, а всеки трети от тях е над 65 години, като това предимно са пенсионерки.

Жените се оплакват от сексуален тормоз и мъжки подигравки

Сексуален тормоз, мъжки подигравки и по-ниските заплати са основните оплаквания на жените от условията на работното им място, пише още в доклада за равнопоставеността на половете. Комисията за защита от дискриминация е разгледала 36 жалби по признак „пол“ през 2018 г.

Жертвите на домашно насилие през 2019 г. пък са били 890, от тях 226 са жени, 6 мъже и 658 деца.

През 2019 г. се запазва тенденцията в случаите на трафик да бъдат замесени най-много момичета – 16, и 1 момче. Средната им възраст е 14,5 години.

Най-голям е броят на децата, подложени на сексуална експлоатация – 11, жертви на джебчийство са 3 деца, на просия 2 деца и 1 дете на трудова експлоатация. През последните няколко години се запазва тенденцията броят на жертвите на сексуална експлоатация да е най-голям. При идентифицирането на въпросните случаи, 8 от тях са били за проституция, а останалите 3 са свързани с ранни бракове, пише още в доклада.

През 2019 г. общият брой приети повиквания на Националната телефонна линия за деца 116 111 е 38 615. Броят на проведените консултации е 9775. Обажданията “тип мълчание и затваряне на телефона” или грешки са 7583. Данните показват, че момичетата са по-активни и техният брой е 3949, а броят на момчетата, обадили се на линията, е 3180. Темата, която най-често вълнува децата, които са потърсили консултация, е “любовни връзки и сексуални взаимоотношения” и броят на консултациите е 4230. Експертите са провели 1479 консултации по тема “семейни проблеми”.

Семейството е мястото, където децата са насилвани най-много – 626 сигнала, показват данните от телефонната линия. Насилените деца на улицата са 107, в училище – 35, броят на децата, преживели насилие в специализираните институции, е 15, в осиновително семейство – 1, а при близки – по 26 сигнала, на обществено място – 41.

Миналата година Национална комисия за борба с трафика на хора е разгледала 63 сигнала за жертви на трафик. Като 31 са били случаите на сексуален трафик на жени, като от тях 4 са били на деца.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

330 са новите случаи на коронавирус в България при 3 686 теста. Или 90 случая повече от вчера. Трима души са починали за денонощието. Тестовете са с около хиляда по-малко от вчера.

Това показват […]

 

Пандемията от коронавирус в света ускорява хода си, но още не е достигнала своя пик, заяви на брифинг в Женева генералният […]

 

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Това стана ясно на днешното заседание на постоянната […]

 
 

към началото