твоята гледна точка
Влязохме в списъка с най-безопасните страни за летен отпуск
Автор: Труд, добавено на 12.06.2020 година, в категории: Бизнес, Вести, Коментари (0)

Най-безопасните страни за летните отпуски са Турция, България, Португалия, Саудитска Арабия, Ямайка и Мавриций, а техните усилия да предотвратят разпространението на коронавирусна инфекция сред туристите бяха оценени от Световния съвет за туризъм и пътешествия. Туристическите обекти там ще получат специални значки, което означава, че те са следвали специалните протоколи на организацията. Какво се изисква от хотелите и ресторантите?

Световният съвет за туризъм и пътувания (World Travel & Tourism Council – WTTC) определи страните, в които деятелите на туристическата индустрия са взели всички мерки, за да е безопасно да се почива там. Организацията, която обединява участници в туристическата индустрия, отбеляза, че сега е най-безопасно в Турция, България, Португалия, Саудитска Арабия, Ямайка и Мавриций, както и в някои региони на Канада (провинция Онтарио) и Мексико (Южна Долна Калифорния и полуостров Юкатан). От градовете в списъка влязоха и испанските градове Барселона, Мадрид и Севиля.

Това означава, че в туристическите обекти там са отчели всички изисквания на Съвета и благодарение на това са получили фирмения знак Safe Travels (Безопасно пътуване), а това означава, че мястото е одобрено от организацията.

Световният съвет за туризъм и пътувания започна да публикува специални протоколи за деятелите от туристическата индустрия в края на май и от тогава на неговия сайт се дават препоръки за работа в условията на спад на пандемията COVID-19 и живот към „новата нормалност“ за туроператорите, хотели, авиокомпании, летища, магазини, ресторанти и места за конференции.

Много от тези точки съвпадат с изискванията на правителствата на различните страни по света, но Съветът прави успехите на участниците на този пазар по-видими, като им дава специални значки. В допълнение, в протоколите има и препоръки как да се изпълнят на практика изискванията за санитарна безопасност.

След като Световният съвет за туризъм и пътувания обяви Турция, България, Португалия и някои други страни за безопасни, може да се очаква, че в тамошните хотели техните служители вече са обучени по новите правила за хигиена, които стриктно трябва да се спазват, като измиване на ръцете, носене на ръкавици и защитни маски и спазването на санитарната дистанция, а състоянието на тяхното здраве непрекъснато ще се следи от ръководството и здравните органи.

Освен това Съветът ще награждава със знак на отличие онези, които дезинфекцират повърхностите в стаите, прилагат маркировка, за да помогнат на гостите да се дистанцират социално, а също така редовно и често да почистват хотелските стаи, тоалетните, асансьорите и фитнес залите, като се обръща специално внимание на ключовете, превключвателите и дръжките на вратите, които се пипат най-често.

Освен това, в организацията се препоръчва да се измерва температурата на гостите, ако това се изисква от местните власти, и да се предотврати струпването в лобито на хотела и на опашки на рецепцията.

Когато отиват в ресторанта за хранене, туристите, които са се решили тази година да отидат в курорт, одобрен от Съвета, трябва да се подготвени за това, че няма да могат сами да си вземат храната от шведската маса, а броят на сервираните артикули ще бъде сведен до минимум. Като идеален вариант за хранене Съвета препоръчва румсервиз. Ако почиващите, все пак изберат ресторанта, те трябва да убедят, че масите са далеч една от друга и няма шанс да се седи лице в лице (или гръб до гръб) с другите гости на ресторанта.

Изискванията на организацията не се различават от тези, разработени от руския Роспотребнадзор (Службата отговаря за мониторинга на прилагането на законодателните актове и защитата на правата на потребителите в Русия) и ведомствата на другите страни, където те се стремят да отворят туристическия сезон и да дадат възможност на хората да почиват, а туристическата индустрия да спечели нещо макар и малко. Глобалните препоръки за туристическия сектор са създадени в сътрудничество с експерти, лекари и правителства на различните страни и в резултат на това няма значителни разминавания в препоръките за хотелите и ресторантите по света.

Турция открива своя туристически сезон още в средата на юни, и отбелязва, че има интерес към нея. „Когато светът започна да се нормализира и страха става все по-малък, броят на новите резервации ще се увеличава. Очакваме това да започне през юли, да продължи през август, септември и октомври. А само няколко души, които бяха резервирали своите почивки предварително за тези месеци, решиха да не ходят. Тези, които имаха резервации за Турция през април и май, пренасочиха своите почивки за следващата година или за юли и август. Сега постъпват резервации от Обединеното кралство, Германия, Холандия и балканските страни“, каза г-н Озден, вицепрезидент на турската хотелиерска федерация пред агенция Anadolu миналата седмица.

В България, въпреки признаването на нейните заслуги от Световния съвет за туризъм и пътувания, тя все още не може да приема туристи, защото правителството удължи ограничителния режим, който трябваше да приключи на 14 юни. Жителите на Сърбия и Гърция обаче вече могат да идват тук благодарение на тристранното споразумение, постигнато по-рано, според което на жителите на трите държави е разрешено да преминават границите.

Португалия вече обяви, че ще отвори своите граници на 15 юни и ще чака своите гости, а сезонът за къпане там вече е отворен.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

330 са новите случаи на коронавирус в България при 3 686 теста. Или 90 случая повече от вчера. Трима души са починали за денонощието. Тестовете са с около хиляда по-малко от вчера.

Рекорден е […]

 

Пандемията от коронавирус в света ускорява хода си, но още не е достигнала своя пик, заяви на брифинг в Женева генералният […]

 

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Това стана ясно на днешното заседание на постоянната […]

 
 
Още от Бизнес
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото