твоята гледна точка
Радев ще е дразнителят на Борисов до март – докато се подреди фронт срещу ГЕРБ
Автор: в."24 часа", добавено на 09.06.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В четвъртък сутрин, в 8 часа, Бойко Борисов даде знак на всички негови настоящи и бъдещи конкуренти за властта, че новият политически сезон е открит. Премиерът закри “пандемичния” период, в който или опонентите му признаваха, или сам се хвалеше, че се справя най-добре.

Оттук нататък всеки един от тях ще пита как са изхарчени парите в месеците на зараза и ще анализира всяко действие и бездействие на ГЕРБ, пише „24 часа“.

Атанас Атанасов слуша от първия ред Цветан Цветанов на събитие на неговия Евроатлантически център за сигурност.

В четвъртък премиерът не пропусна да жегне спортуващия президент, когото

очевидно е

поставил в графата

“хора без работа”

Бойко Борисов уж неглижира Румен Радев, но истината е, че държавният глава си е избрал ролята на основен премиерски дразнител и това се знае и от двете страни на “Дондуков”. Иначе президентът няма с какво друго да мотивира смисъла на мандата си.Уви.

Борисов, който обича да мери авторитета си, погрешно засега фокусира своето видимо пренебрежение точно в Румен Радев.

Държавният глава се изгуби на “Дондуков” – Корнелия Нинова, която има куп проблеми в партията, го остави сам в институцията, която той олицетворява. И така се стигна до лицевите опори като отговор на Радев за живота след COVID-19.

Затова и в новия политически сезон президентът ще прави това, което най-добре усвои – да дразни Борисов. Ще подкрепя каузите на негови конкуренти и противници, ще атакува правителството във всеки един момент. Без да прави партия. Защото за Радев е по-важно да си довърши мандата, а парламентарните избори през март ще покажат дали ще има конфигурация, която да го пожелае и изстреля за втори.

Най-любопитен,

но без очаквания

за сериозен пробив,

ще е опитът на

Цветан Цветанов

да съгради нова

партия

след ГЕРБ Бившият втори на Борисов преди часове определи пред БНР и хоризонта на своето партийно строителство – до 2-3 месеца ще излезе на политическата сцена след едногодишна принудителна карантина.

Ще го направи заради наранено его. Прокуратурата му подписа индулгенция за неговата страст по доброто жилищно строителство, Борисов се извини, но без да го връща обратно.

Ако някой е доказан партиен строител, това е Цветанов. Един стар седесар, обикаляйки България, стигна до извода, че ако СДС е имал структури като ГЕРБ, и досега е щял да управлява. А тогава мислели, че с един митинг на “Св. Александър Невски” ще се бетонират във властта.

Цветанов ще стреля вдясно. Затова и обиколи всички “партньори” в Америка и Германия. Събра около себе си сравнително непознати за политиката лица. Сред учредителите на неговия Евроатлантически център за сигурност са разследващият журналист и изследовател на архивите на бившата Държавна сигурност Христо Христов, докторът по право от Хумболт, Берлин, Борис Велев, специалистът по социална и трудова психология и психотерапевт Росен Йорданов и др.

На събития, организирани от Цветанов, обаче чинно слушаха хора, които до оня ден със снизхождение приемаха ГЕРБ и бившия вътрешен министър и силов вицепремиер, като ген. Атанас Атанасов например.

Не е невъзможно на следващи избори Цветанов и “Демократична България” да са партньори, а това трудно се случваше досега.

Пробивът, който хората

на Атанасов направиха

в местните избори, ги

амбицира за следващия

парламент

Те взеха скромните 12,20% в София с кандидата си за кмет арх. Борислав Игнатов (или 54 330 гласа), но пък станаха трета сила в Столичния общински съвет с 12 общински съветници, избрани с 58 442 гласа (14,52%). Големият им пробив е в районните кметове – взеха 8 от 24 места, или точно 1/3. Нищо, че реално тези кметове бяха избрани с любезното съдействие на БСП и Мая Манолова с техния анти-ГЕРБ вот.

Малко вероятно е умението да работи с партийни структури, събирането на отлюспени гербери и колаборацията с десните да изстрелят Цветанов много напред. Защото “и душата, и тялото” на ГЕРБ си остават с Борисов.

Някак постепенно и пренебрежението, с което “красивите и умните” следяха партийното израстване на Слави Трифонов, отстъпва на симпатия. Дали ще е споделена, ще наблюдаваме в идните месеци.

Телевизията 7/8 затвори

Трифонов и партията му

“Има такъв народ” в

скромната свободна

територия на малка

кабелна телевизия

Затова и той предпочита комуникацията през фейсбук, за да демонстрира разни позиции – от симпатията си към невярващия доц. Атанас Мангъров и омразата към все по-популярния генерал проф. Венцислав Мутафчийски до ирония към новата специалност лайфстайл журналистика в университета.

От всички вероятни конкуренти на Борисов за властта телевизионният водещ е най-умелият комуникатор с хората. Дори не е ясно кой от двамата на какво се е научил от другия, когато бяха близки приятели, преди ГЕРБ да ги раздели.

Слави не може да разчита на силния ефир на Би Ти Ви, но има фейсбук, своите концерти и внушителен брой фенове главно извън София.

Политиците подценяват неговото влияние, но след като попее наесен из държавата “7/8 и ще си паднала…”, ще достигне със сигурност до парламента през март с процент, заради който всеки вътре ще се съобразява.

Както за царя и Борисов, така и за Трифонов никой в държавата не се интересува кои ще са кандидат-депутатите в партията “Има такъв народ”.

За електората, който гласува за този, който го кефи, независимо дали е Волен Сидеров, или Слави Трифонов, е без значение кого ще вкара в парламента телевизионният водещ.

Той казва, а сценаристите му обличат в думи това, което голяма част от българите виждат и говорят.

Любопитно е дали Слави ще влезе в директна коалиция с бъдещата партия на Мая Манолова. Той ѝ симпатизира по начин, по който го правеше и за Меглена Кунева. Още повече че в “Изправи се.БГ” на Мая Манолова се вляха доброволно невидимите остатъци от голямата партийна амбиция на днешната европейска чиновничка и бивша коалиционна партньорка на Борисов Кунева.

Тия дни, като отвориха

морето, Мая Манолова

отиде първо във Варна и

започна официално

партийно строителство

Преди това поседя на стол пред Министерския съвет, за да стане и на Борисов ясно, че създаденият от него силен омбудсман иска да се върне с нова роля в парламента. Манолова все я тегли към гражданите и бившата роля, заричайки се, че ще ги защитава чрез “Изправи се.БГ”, без да прави партия.

Загуби кметската битка в София, но вече е с управленска програма – “19 мерки срещу COVID-19 за 19 месеца”, които да бъдат дописвани от хората. Дотук обещанията на Манолова са на стойност 3 млрд. лв.

“Тя за какво ли не се е кандидатирала. Познавам я толкова добре, че не искам да я коментирам”, бе реакцията на Борисов. Обикновено когато лидерът на ГЕРБ говори с пренебрежение за някого, всъщност внимателно го следи.

Конфигурацията от възможни партньори на Манолова е някаква подкрепа от майките на деца с увреждания от протеста “Системата ни убива”. На протеста пред МС до нея беше една от тях – Вера Иванова. Част от другите обаче направиха нова инициатива – “Системата ни убива всички”, и са остро против политизация на каузата за достоен живот на инвалидите и близките им.

Движение “България на гражданите” на Кунева също бяха на протеста на Манолова и не крият, че след участието им в Реформаторския блок като партньори на Борисов сега искат да го съборят с колективни усилия.

“Търсим да се явим на избори с формации, личности, граждански движения, които имат за цел да променят модела на управление на ГЕРБ. В този смисъл това е възможност за нас, да”, потвърди Димитър Делчев, лидер на ДБГ сега.

Първите цели на Манолова освен Варна са Видин и Русе. Там е най-силният периметър на действие на сдружение БОЕЦ. Структурата, близка до Цветан Василев, разширява своя периметър и предупреждава, че нито БСП, нито ДПС или “което и да е ченгеджийско образувание е алтернатива… Алтернативата ще се роди в битката!”.

Бойците изгряха

при протестите

срещу Орешарски

После се замесиха в скандални провокации, включително бяха уличавани в организиране на платени агитки с криминално проявени в различни тематични шествия.

Дунавският лъч в първите обиколки на Манолова е свързан и с Кунева – тя избра точно Русе да води листата там на парламентарните избори през 2003 г., когато за първи път основаната от нея партия ДБГ издигна кандидат-депутати.

БОЕЦ и варненската “Възраждане” вероятно могат да привлекат още партньори, ако не беше притеснението на десните и левите, което стига до срам, от техните лидери и действия.

Най-напористите антиправителствени протестъри са от “Възраждане”. Костадин Костадинов, лидерът на единствената партия извън парламента, минала на последните избори бариерата от 1%, не е желан партньор. На всички свои акции “Възраждане” търси целенасочен сблъсък с полицията, има грозни провокации и арестувани, които се оказват с кримирегистрации.

Разбира се, най-големият

политически субект с

претенции за властта е БСП,

но срещата с проекта

“Манолова”

става сложна. Най-логичното място на бившето острие на БСП Манолова е в център-ляво, но така би посегнала на електората на социалистите. Това ще породи тежък конфликт с БСП, която сега къса доброволно парчета от плътта и рейтинга си, докато се мерят вътрешна опозиция и Нинова.

Неслучайно Манолова упорито мълчи по драмите в БСП, за разлика от съпруга ѝ Ангел Найденов, който хем настъпва Нинова, хем не го прави да оставя следи.

Всъщност пикантен е целият бекграунд на отношенията на тези две дами – да напомним, че Нинова не я искаше нито за кандидат-кмет на София, нито за кандидат за президент, затова наложи ген. Радев.

“30-годишният ни опит след демократичните промени показва, че всяка партия, която се е отделила от БСП, не е постигнала значим успех. А по-скоро е помогнала на опонентите на БСП”, коментира зам.-шефът на лявата група Георги Свиленски по адрес на някогашното червено острие в парламента. Бившият съпруг на първата дама Десислава Радева дава обаче знак, че Манолова може да е коалиционен партньор на червените, ако влезе в парламента и “допринесе за сваляне на ГЕРБ”.

Чухте ли, че Мая ще съди Валери Симеонов за твърдението му, че Васил Божков е финансира кампанията ѝ?

Лидерът на патриотите си избра роля на острие, което не е извадено от Борисов, но реже там, където премиерът не може да удря. Вероятно с изключение на Валентин Златев, за когото и Борисов, и самият бизнесмен са признавали за крепки връзки. Бившият първи в “Лукойл” е известен с качеството, което и други в едрия бизнес притежават – да търсят подкрепа вляво и вдясно, в ново и непознато, за да не ги бутнат лесно от лодката. Справка – Васил Божков от последните 30 години.

Ще е интересно каква ще е съдбата на “Атака”, патриотите и ВМРО на идващия парламентарен вот и дали Веселин Марешки ще има достатъчно воля и сили да заеме мястото на новия малък партньор при следващото раздаване във властта.

Активността на

прокуратурата оформи кръг

от едри бизнесмени,

готови да финансират

всяка партия,

която успее да се пребори с Борисов.

Не е ясно с какви средства разполага издирваният с 18 обвинения най-богат българин, но летвата е много по-висока от милиард при 700 милиона лева спестени данъци за няколко години.

Лицата на прехода Цветан Василев, Ветко Арабаджиев, братя Бобокови, Васил Божков, Николай Банев могат да се окажат донори на всеки един от горните проекти. Не е невъзможно да се появи между тях и мост към бизнесмена Иво Прокопиев и съмишлениците около него, които искат на всяка цена да влязат в новата игра утре.

Вероятно изпускаме и други детайли в картината на всички нови и стари играчи, които ще опитат да вкарат този път гол на Борисов. Една от малкото слабости, които той признава, е желанието му да играе и помага на футбола. Кои играчи ще извади на терена лидерът на ГЕРБ, кои ще остави на резервната скамейка и кои ще отстрани от отбора, това е казусът пред Борисов от миналия четвъртък до уж далечния март 2021 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

1336, с 312 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 505 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 11.61% от тестваните. Това показват […]

 

Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), […]

 

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие […]

 
 

към началото