твоята гледна точка
През юли сменят КЕВР
Автор Vnews, добавено на 08.06.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

През юли най-вероятно парламентът ще избере новите членове на КЕВР, включително и председател, съобщи председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Това означава, че сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Заради хаоса с предложените нови цени на парното от юли премиерът Бойко Борисов преди дни заяви, че в КЕВР ще бъдат направени промени, и допълни, че и без това мандатът на комисията е изтекъл.

На 2 април изтече мандатът на председателя на КЕВР Иван Иванов, на членовете Евгения Харитонова, Светла Тодорова – двете от квотата на ГЕРБ, Владко Владимиров, който е от квотата на “Обединени патриоти”, и на единствения, предложен от БСП – Димитър Кочков.

Дори при междинното обновяване на комисията, което беше през май 2018 г., БСП не предложи нов човек, тъй като по това време тя се дистанцира от комисията.

Правилата за избор на новите в КЕВР вече са приети от енергийната комисия в парламента. Те обаче още не са гласувани в зала заради извънредното положение, което забави работата на парламента. Допълнителна неяснота внесе и проектозаконът за ВиК, който предвижда отделен регулатор за водния сектор.

Вероятно следващата седмица правилата ще бъдат гласувани в зала. След това има 7 дни, в които парламентарните групи и депутати могат да правят предложения.

Комисия ще преценява дали хората отговарят на изискванията в закона. Сред тях са 7 години професионален стаж в сектора, за който ще отговарят – енергетика, ВиК или право и икономика. За председателя се изискват стаж от 7 г. в енергетиката или във водния сектор.

Следващата стъпка е изслушване на кандидатите в енергийната комисия и гласуване. Накрая е изборът на новите членове в пленарна зала.

Въпреки изтеклия мандат на сегашните членове на КЕВР те по закон изпълняват задълженията си до избор на нови.

Досегашният състав на регулатора, въпреки напрежението сега около цените на парното, пет години осигуряваше стабилност, както и предвидимост, коментираха енергийни експерти.

Няколко независими източници заявиха пред “24 часа”, че все още не са обсъждани конкретни имена на нови членове на КЕВР. БСП се очаква да поиска още един член от тяхната квота. Сега това е Димитър Кочков, който е във ВиК сектора. Парламентарната им група смята да го предложи отново заради добрите отзиви за работата му.

Законът позволява и досегашни членове на комисията да бъдат преизбирани, тъй като имат право на два последователни мандата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните
бани, къпалните) – на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 
 

към началото