твоята гледна точка
Европарламентът се готви да обяви проявите срещу ромите за расизъм
Автор Vnews, добавено на 04.06.2020 година, в категории: По света, Коментари (0)

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди днес чернова на доклад, в който се призовава проявите срещу ромите да бъдат обявени за расизъм в ЕС.

Мнозинството от представителите на групите в парламентарната комисия подкрепи черновата. Единствено представителят на групата „Идентичност и демокрация“ посочи, че положението на европейските роми се дължи на самите тях.

Докладчикът Ромео Франц (Зелени) отбеляза, че въпреки отпусканите от ЕС средства за ромите, вече десетилетия напредък няма. По неговите думи близо 60 на сто от европейското общество отхвърля ромите.

Същевременно 90 на сто от ромите не работят, а смъртността сред децата им е четири пъти по-висока от връстниците им от други обществени слоеве, допълва БТА.

Франц добави, че отношението към ромите напомня за времената на националсоциализма. С доклада си и съпътстващото предложение за резолюция той настоя ЕП да обяви действията и изказванията срещу ромите за престъпления на расова основа. В доклада се предлага занапред ЕС да оценява изпълнението на националните стратегии за ромите, както и представители на малцинството да участват в проверките.

Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали коментира, че дискриминацията и бедността са съставките на социалното недоволство, както се вижда в САЩ. По нейните думи пандемията от Ковид-19 е засегнала в Европа най-много ромите.

Изпълнителният директор на Агенцията на ЕС по основните права Майкъл О’Флахърти заяви, че положението на ромите е провал от гледна точка на правата на човека. По неговите думи всяко трето ромско семейство няма достъп до централен водопровод, а дистанционното обучение не е приложимо за това малцинство. По съобщени от него данни в шест страни от ЕС поне половината роми заявяват, че са били тормозени в последната година в родината си, включително с физически нападения. О’Флахърти добави, че половината европейци не искат роми за съседи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 
 

към началото