твоята гледна точка
Мария Габриел: Национална програма ще реши как да инвестираме €12 млрд. от Европа
Автор Vnews, добавено на 01.06.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро.

„Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми“, заяви комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел пред бТВ.

„Това, което е по-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво и вземащи предвид нуждите“, каза Габриел, която наблегна, че трябва средствата да бъдат за стратегически инвестиции.

Тези 750 милиарда бележат исторически момент за Европа, защото са заем, който обединява всички страни членки и трябва да бъде върнат до 2058 г., заяви еврокомисарят.

Според нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства за науката и тя се радва, че ЕС е определил тази сфера като изключително важна.

„Кризата доказа, че не можем да се справим без наука“, категорична е Габриел, защото не можем да се преборим с пандемията без научни изследвания.

Европа все още е сред водещите световни сили в научните изследвания. 25% от научните публикации са европейски, а на континента са само 7% от световното население. 20% от инвестициите в научни разработки също са на Стария континент.

Европейският иновационен съвет е дал голямо предимство на изследователите, защото всички „стартъпи минават на едно гише“. Важно е всеки да има достъп до информация и след това финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, каза Габриел.

Европа има проблем с дезинформацията и фалшивите новини, които вероятно са част от целенасочена кампания срещу Съюза. Според Мария Габриел образованието отново е отговора за справянето с т. нар. „фейк нюз“.

Има начин чрез законодателни промени да се повлияе не социалните мрежи и да подпомогнат борбата с неверните новини. Това може да стане чрез „прозрачността на рекламите“ в тези социални мрежи.

Три са основните теми и сфери, които се атакуват чрез фалшиви новини – здраве, околна средд и миграция, за които нашето общество е много чувствително.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните
бани, къпалните) – на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 
 

към началото