твоята гледна точка
Демократична България стартира подписка за спешно свикване на Общинския съвет
Автор Vnews, добавено на 25.05.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Демократична България -Варна инициира подписка за спешно свикване на заседание на Общински съвет-Варна във връзка с катастрофалната екологична обстановка във Варненското езеро, Варненския залив и плажовете на Варна. Общинските съветници на обединението считат, че е налице истинска екологична катастрофа, реална епидемиологична заплаха, които застрашават както общественото здраве на гражданите и гостите на града, така и предстоящия туристически сезон. В предложението за дневен ред на сесията влиза изслушване на кмета на Варна, представителите на Община Варна във ВиК, управителя на ВиК, директорите на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция във Варна, както и поканени от общинските съветници експерти.
На сесията трябва да се направи оценка на предприетите до момента мерки и да се набележат допълнителни мерки, които ще доведат до спешно и трайно отстраняване на аварията. Предлага се и създаване на извънредна комисия или кризисен щаб за координация на действията на институциите. Съветниците от ДБ смятат, че трябва да се предприемат действия за оповестяване на обществеността за реалната заплаха за здравето. Те искат също и да се потърси отговорност за всички действия и бездействие на замесените длъжностни лица.
В обръщението си към колегите им от Общински съвет Варна съветниците от ДБ казват: „Вярваме, че ще станете част от това искане, защото Варна не може да си позволи нито разрастването на еко катастрофата, нито провал на очертаващия се като изключително труден и дори унищожителен туристически сезон. Туризмът е гръбнак на варненската икономика и изхранва хиляди варненски семейства. Нека не допускаме наред с епидемията от Covid-19, варненци и гостите на града да бъдат застрашени от епидемии от стомашно-чревни и кожни заболявания!“

Ето и текстът на обръщението към останалите общински съветници, с което ДБ призовава за извънредна пленарна сесия на градския парламент на Варна:

Уважаеми общински съветници,
Обръщаме се към вас за предприемане на съвместни действия по тема, която след като беше умишлено прикривана в продължение на повече от девет месеца, вече не е тайна за никого. Вече се вижда и от сателит, как изглежда резултатът от институционалното бездействие, а тези, които не са го видели, вече са го помирисали. За девет месеца една авария на канализационна тръба за фекални води се превърна в гигантска еко катастрофа, която застрашава здравето на цялата еко система във Варненското езеро, както и човешкото здраве. След като проведохме серия от срещи с еколози и лица с компетентност по темата, зададохме въпроси на Областния управител, РИОСВ, РЗИ, Община Варна, ВиК, двукратно се обърнахме към председателя на Общински съвет-Варна с предложения за свикване на извънредна комисия по ОВОС и последваща извънредна сесия за предприемане на спешни мерки, в крайна сметка към останалите институции, които не правят нищо, се добави и председателят на Общински съвет- Варна, който избра да игнорира нашите предложения.
Обръщаме се към вас с надежда да станете част от искането за провеждане на извънредна сесия, на основанията заложени в ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Варна. Нужно е да съберем подписите на 1/3 от общинските съветници, за да можем да вкараме в една зала общинските съветници, отговорните общински чиновници, представителите на институциите и специалистите, за да изработим действащо решение за справяне с ужасната еко катастрофа, която ВЕЧЕ е факт във Варна и с която според експерти е преминат прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала.
Вярваме, че ще станете част от това искане, защото Варна не може да си позволи нито разрастването на еко катастрофата, нито провал на очертаващия се като изключително труден и дори унищожителен туристически сезон. Туризмът е гръбнак на варненската икономика и изхранва хиляди варненски семейства. Нека не допускаме наред с епидемията с Covid-19, варненци и гостите на града да бъдат застрашени от епидемии от стомашно-чревни и кожни заболявания!
Прилагаме копие от искането за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна. Резултатите от подписката и имената на подкрепилите я съветници ще обявим в петък, 29.05.2020.
Екипът на „Демократична България“ – ВарнаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните
бани, къпалните) – на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 
 

към началото