твоята гледна точка
Лондон обяви ограничения
Автор Vnews, добавено на 25.05.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Британският парламент приема законопроект, който ще блокира свободния достъп до британския пазар на труда за чуждестранни граждани. Камарата на общините одобри на второ четене законопроект, насочен към прекратяване на свободното движение на европейската работна ръка. Британското правителство планира подобен ход още през февруари, като целта е рязко да се ограничи притока на нискоквалифициран персонал.

Според документа от 1 януари 2021 г. гражданите на страните от ЕС, както и Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария няма да имат свободен достъп до британския пазар на труда. Вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата имиграционна система ще играе „съществена роля“ за оздравяването на британската икономика от последствията от пандемията от коронавирус. Издаването на работни и учебни визи ще се регулира от новата точкова система, която ще отчита образованието, квалификацията, заплатата и професията на имигранта, и който получи достатъчен брой точки, ще получи виза. Предимството ще имат работници със „специална квалификация“ и чужденците ще трябва да демонстрират добри познания по английски език. Най-много точки ще получат тези които вече имат предложение за работа във Великобритания, както и притежателите на необходими за тази страна професии или степени по научно-техническите специалности.

В същото време планираната реформа предизвика критики сред представителите на бизнеса, които посочват, че много компании не могат без чуждестранните работници и че страната вероятно няма да може самостоятелно да задоволи търсенето на помощници за прибирането на реколтата и нисш медицински персонал. Кралският колеж за медицински сестри изрази загриженост, че предстоящите промени „не отговарят на нуждите на населението в областта на здравеопазването и грижите“, а от Unison – най-големия профсъюз в Кралството, заявиха, че новите планове „означават абсолютна катастрофа за здравния сектор“. Властите в Лондон твърдят, че британската икономика трябва да намали зависимостта си от „евтината работна ръка от Европа“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните
бани, къпалните) – на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 
 

към началото