твоята гледна точка
Щадящи методи за диагностика пестят време и болка на пациентите на СБАЛОЗ – Варна
Автор Vnews, добавено на 20.05.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Щадящи методи за предварителна диагностика на злокачествени заболявания пестят на пациентите на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД редица инвазивни интервенции. Изследването на няколко основни туморни маркери (самостоятелно или в комбинация) позволява да се поставят достоверни насочващи диагнози, като в някои от случаите могат да се спестят биопсии или хирургически интервенции за уточняване на диагноза, категорична е д-р Ана Русева, началник на Клинична лаборатория в СБАЛОЗ – Варна.

Едно от най-препоръчваните от специалистите изследване е на т.нар. ROMA-индекс. Това е показател, който може по най-безболезнен начин да определи предварително, дали откритият при ехографски преглед, например, обемен процес в малкия таз, е злокачествен или не. Освен това, кръвното изследване не изисква предварителна подготовка на пациента и няма изисквания да не е приемана храна или вода преди извършването му, обяснява д-р Русева. То може да се направи по препоръка на специалист веднага след прегледа. Резултатите излизат още същия ден. Показателите в референтни граници на практика отхвърлят преобладаващата част от карциномите на яйчника, без пациентката да се подлага на биопсия или други инвазивни методи за диагностика. При повишени показатели пък се назначават допълнителни доуточняващи изследвания.

Част от изследването на ROMA-индекса може да бъде покрито от здравната каса (Ca-125),  HE4 се поема от пациентите като общата стойност е 68 лева.

В лабораторията на СБАЛОЗ – Варна се извършва и изследване на маркер за бял дроб – CYFRA 21-1, който може да насочи, особено в комбинация с още няколко маркера, към типа на белодробния карцином без да се налага тежка интервенция за отваряне на гръдния кош или вземане на биопсия, която е доста травмираща за пациентите, обясни д-р Русева. Това е щадящ метод за предварителна диагностика. Комбинацията от CYFRA 21-1 с NSE, CEA, SCC и HE4 се използва успешно за отдиференциране на различните видове образувания и дава насоки за определяне на агресивността на лечението при всеки пациент.

Все по-голяма популярност набира и изследването на общия простатно специфичен антиген (TPSA). Той е част от профилактиката, предписвана от личните лекари за мъже над 60-годишна възраст. В последните години тенденцията е за „подмладяване“ на карцинома на простатата и все повече мъже между 40 и 60 години сами инициират лабораторно изследване на състоянието на простатата. При завишени нива на антигена трябва задължително да се потърси мнение на специалист, препоръчва д-р Ана Русева. Цената на изследването е 23 лева и е достъпно за всички. Предстои след няколко месеца в лабораторията на СБАЛОЗ – Варна да започне и изследване на свободния простат-специфичен антиген (FPSA), с което ще се подобри още диагностиката на аномалиите в простатната жлеза.

Прогнозата на д-р Русева е, че с оглед тенденцията за увеличаване и подмладяване на болните с рак на простата, лабораторните изследвания на простатния антиген при мъжете ще стигне по популярност огромното към момента търсене за изследване на сквамоцелуларния карциномен антиген (SCC) при жените, който се използва най-често за диагностика при аномалии в шийката на матката и е маркер за проследяване при всички видове плоскоклетъчни карциноми.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

В 23,30 ч. тази вечер влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус и глътка въздух за здравната система. Мерките ще важат до […]

 

От следващата седмица личните лекари най-после ще издават направления за PCR тест. Това стана възможно, след като в сряда Българският лекарски […]

 

Правителството се вслуша в лекарите и не отстъпи пред натиска на различни лобита, които настояваха в позиции и отворени писма до […]

 
 

към началото