твоята гледна точка
Свалят ДДС на книги и учебници?
Автор: 24 часа, добавено на 15.05.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

По-ниската ставка в туризма и ресторантите ще е от 1 юли 2020 г. до края на 2021 г. – ще плащат осигуровки обаче върху най-малко 800 лв. заплата

Вестниците и списанията останаха извън определението на премиера за “духовна храна”

ДДС върху доставката на книги, учебници, познавателни и детски книжки за рисуване и оцветяване, както и нотни издания да стане 9%.

Това предвиждат предложенията на ГЕРБ и ВМРО за промени в Закона за данък върху добавената стойност. Те бяха внесени в парламента от депутати на двете управляващи партии, след като във вторник премиерът Бойко Борисов се договори с представители на хотелиерите и ресторантьорите за намаляване на данъка за тях. А впоследствие обаче и ниската ставка да се разпростре и върху книгите.

Намалението на ДДС

ще важи и за

електронни

книги,

но не и такива, чието съдържание е рекламно или основно от видео- и аудиозаписи, предвижда още предложението за промени в закона. Така извън определението на премиера Бойко Борисов за “духовна храна” остават печатните издания като вестниците и списанията.

ДДС за хотели, ресторанти и кетъринг услуги се намалява на 9% от 1 юли тази година до края на 2021 г. Промяната обхваща и къмпингите, но в местата за хранене

от намаления

ДДС е изключен

алкохолът

Първоначално Борисов бе обещал ДДС да се намали, но от догодина. Искането да важи от това лято бе на “Обединени патриоти”.

Намаляването на ставка за хотелиери, ресторантьори и книги ще струва на държавния бюджет 275 млн. лв., изчисляват в мотивите си управляващите. Помощната мярка за туризма трябва да продължи до края на 2021 г., но ако има добър ефект, може да остане за постоянно.

“Ако нямаме драматичен срив на приходите от този бранш заради ДДС, по-скоро ние ще се борим тази мярка да остане постоянна, защото не е нормално в един и същи бранш да имаме две различни ставки. В хотела нощувката ти е с 9% ДДС, а обядът в ресторанта да е с 20%. Не крийте ДДС, и тази мярка ще остане постоянна”, каза пред журналисти Искрен Веселинов от ВМРО, който и един от вносителите.

Хотелиерите и ресторантьорите обаче вече ще трябва да осигуряват работниците си върху заплати от поне 800 лв., предвижда промяна в Закона за бюджета на ДОО, които са включени в преходните и закючителните разпоредби на текстовете за намаляване на ДДС. Досега минималните осигурителни прагове бяха в размера на минималната заплата от 610 лв.

Увеличението на осигуровките бе поискано от социалната министърка Деница Сачева за допълнително изсветляване на бизнеса.

Партията на Валери Симеонов –

НФСБ, не се

подписа под

общия проект

на ГЕРБ и ВМРО,

а внесоха свой с идентични промени в Закона за ДДС. Разликата между двата законопроекта е, че в този на Симеонов не се предвижда по-ниска данъчна ставка за книгите.

По-ниска ставка за книгите поискаха и от “Воля” вчера. Тяхното предложение обаче включва и намаляне на ДДС за фитнеси и спортни зали с мотива, че индиректно масовият спорт ще доведе до по-ниски разходи за здравеопазване.

От ДПС също поискаха освен по-ниска ставка за хотелиерите, такава да има и за детски храни за деца до 3 г., както и за детски фармацевтични продукти, включително и памперси. Движението първо внесе своя законопроект още в сряда.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът – бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да […]

 
Властта

Общинските приходи са намалели с над 40% само за март-април, когато в сила бе обявеното извънредно положение. Това показва проучване на […]

 
Здраве и красота

В сезона на черешите сме. Сега е времето не само да се насладим на вкусния плод, но и да подобрим здравето […]

 
Жълто

Ицо Хазарта, Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и група “СкандаУ” са с най-много номинации за тазгодишните награди на БГ радио”. Гласуването в […]

 
 

към началото