твоята гледна точка
Давид Сасоли към европейските институции: „Бъдете смели с плана за възстановяване на ЕС“
Автор Vnews, добавено на 07.05.2020 година, в категории: По света, Коментари (0)

Сега е моментът да бъдем смели и амбициозни с действията подкрепени от бюджета на ЕС. Парламентът трябва да бъде ключов играч в процеса заедно с другите институции, за да може да допринесе в превръщането му в най-добрия възможен инструмент за подпомагане на европейската икономика и на нейните граждани. Трябва спешно да се намери споразумение относно плана за възстановяване и следващата многогодишна финансова рамка (МФР).

 

Членовете на ЕП бяха представили много амбициозни цели преди началото на кризата. Сега не е моментът за намаляване на амбициите ни и за приемане на план и бюджет, които не отговарят на предизвикателствата пред нас.

 

Пакетът за възстановяване трябва да бъде значителен и да има добавена стойност, и трябва да бъде вграден в силна МФР. Не трябва да отместваме поглед от нашите дългосрочни инвестиции и стратегически цели. Кризата увеличи дисбаланса между европейските региони. Планът за възстановяване трябва да помогне за запълването на тази празнота.

 

Сега трябва да разполагаме със средства за нашите държави членки, предприятия и засегнати работници. Времето е от съществено значение.

 

Като бюджетен орган, Парламентът трябва да участва в изготвянето на плана за възстановяване. Ние също ще направим критичен анализ на преработеното предложение за МФР и отново ще заявим искането си за план за действие при извънредна ситуация.

 

Евродепутатите трябва да участват пълноправно при решаването на въпроса къде се инвестират парите, тъй като те представят гражданите и общото благо. Както демонстрира от началото на своя мандат, Парламентът не одобрява безкритично решенията на другите институции.

 

Обявеното от Комисията увеличаване на собствените ресурси е положително решение, но то трябва да бъде постоянно и да бъде придружено от нови видове собствени ресурси, което остава предпоставка за всяко споразумение относно МФР.

Цяла Европа е засегната от настоящата криза. Като европейски лидери трябва да отговорим подходящо на предизвикателството. Трябва да предпазим най-уязвимите сред нас. Повече от всякога, Европа трябва да бъде силна и да работи в полза на своите граждани, които следят нашите действия в момента на криза“.

Следващата седмица по време на пленарната сесия Парламентът ще приеме резолюция относно плана за възстановяване.

Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 ще бъде в центъра на резолюцията и Парламентът ще настоява да защити своята роля. Това ще осигури демократичен контрол, прозрачност и отчетност.

Следващата седмица Парламентът ще гласува относно доклад за законодателна инициатива, предлагащ план за действие при извънредна ситуация.

След като Комисията представи своите нови предложения, Парламентът ще бъде готов да реагира бързо и да определи преговорния мандат на ЕП по време на юнската пленарна сесия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 

към началото