твоята гледна точка
Почти половината българи живеят в пренаселени домове
Автор: 24 часа, добавено на 27.04.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

41,6% от българите живеят в пренаселени жилища, показват данни на Евростат. Делът им е значително над средното за ЕС равнище от 17,1%, макар че през 2018 г. е леко намалял спрямо година по-рано, когато е бил 41,9%.

С този проблем много българи, както и много жители на Евросъюза, се сблъскаха по време на коронакризата, когато се оказа, че цели семейства работят и учат от вкъщи и

нямат

достатъчно

помещения,

за да не си пречат. Освен това тесните жилища повишават и риска от заразяване с вирус.

Смята се, че човек живее в пренаселено жилище, ако домакинството не разполага поне с една стая за двойка в домакинството, една стая за всеки човек над 18 години, една стая за двама души от един и същи пол на възраст между 12 и 17 години или една стая за две деца под 12-годишна възраст.

Делът на младите хора у нас изпреварва значително този на възрастните, живеещи в пренаселени домакинства. 61,8% от децата под 18 години в България обитават жилища с твърде малко стаи, докато същото важи за 44,4% от хората на възраст между 18 и 64 години.

В същото време 11,5% от българите са в рядко населени домове, т.е.

жилището е

твърде голямо

и с много излишни стаи за съответното домакинство. В ЕС този процент е значително по-висок – 33% от хората живеят в прекалено просторни домове. У нас сравнително висок – 20,1%, е само делът на възрастните хора (от 65 години нагоре), които живеят в жилище с твърде много стаи. Което пряко навежда на извода, че такива домове са предимно по селата и малките градове със застаряващо население.

Почти половината българи живеят в пренаселени домове

България е на трето място по дял на хората, живеещи натясно. Сред страните – членки на ЕС, почти половината от жителите на Румъния (46,3%) живеят в пренаселени домакинства. Следват Латвия с 43,4%, България с 41,6%, Хърватия с 39,3% и Полша с 39,2%. Спрямо 2017 г. делът на хората, обитаващи пренаселени жилища, леко е намалял в тези страни с изключение на Латвия, където е нараснал с 1,5 процентни пункта. Полша е регистрирала най-голям спад от 1,3 процентни пункта.

На обратния полюс най-нисък дял на пренаселените домакинства е регистриран в Кипър с 2,5%, Ирландия с 2,7%, Малта с 3,4% и Холандия с 4,1%.

Делът на младите хора и децата в пренаселени домове е

значително

по-голям от този

на възрастните

През 2018 г. почти една четвърт (24,1%) от хората на възраст до 18 години в ЕС са живеели в пренаселени жилища, докато същото се е отнасяло само за 6,9 на сто от хората на възраст от 65 години нагоре. 40,2% от младите хора в ЕС, живеещи в домакинства с риск от бедност, са обитавали и пренаселени жилища.

През 2018 г. почти три четвърти от хората са обитавали рядко населени домове в Малта, Ирландия и Кипър. Над половината от хората в Белгия, Испания и Холандия също са живеели в жилища, смятани за твърде големи. Спрямо 2017 г. най-голям спад на дела на хората, живеещи в просторни жилища, е регистриран в Люксембург с 1,8% процентни пункта, Дания – с 1,7 процентни пункта, и Швеция с 1 процентен пункт.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за […]

 

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна […]

 

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, […]

 
 

към началото