твоята гледна точка
Пускат безвъзмездно от 3 до 10 хил. лв. за микро- и малки фирми
Автор Vnews, добавено на 25.04.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Микро- и малките фирми в България ще могат да се възползват от безвъзмездно финансиране от началото на май. Тази нова мярка в помощ на бизнеса на стойност 173 млн. лв. бе обявена от премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Емил Караниколов в четвъртък вечерта на брифинг след онлайн среща на Европейския съвет.

Парите за процедурата “Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са от оперативната програма за конкурентоспособност. Целта на държавата е с тези 173 млн. лв. да се осигури оперативен капитал на малките фирми и да се гарантира стабилност на работните места.

Фирмите не трябва да осигуряват собствено финансиране, а

ще се изплащат

100% грантове,

обясни Караниколов. Минималната безвъзмездна помощ е 3000 лв., а максималната – 10 хил. лв. За помощта ще се кандидатства изцяло електронно през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Кандидатите ще попълват декларация за истинността на заявените от тях данни и ако при последваща проверка се установи, че са излъгали, ще бъдат преследвани по НК, предупреди Караниколов. След като получи помощта, предприятието се задължава

да запази

дейността си в

срок от 3 месеца

от окончателното плащане. Ако това не се спази, парите трябва да бъдат върнати. Не се допуска реализиране на печалба от тази помощ. Освен това с нея могат да се покриват разходи след 13 март 2020 г.

Друго изискване е размерът на помощта, за който се кандидатства, да не надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Допуска се кандидатстване само от фирми, регистрирани преди 2019 г., които и през 2018-а и 2019 г. са имали стопанска дейност. Те трябва да имат спад от поне 20% в оборота за месеца, предхождащ този на подаване на заявлението спрямо средно аритметичния оборот през 2019 г.

Друго изискване е към 31.12.2019 г. предприятието да не е било в затруднено положение. Допустими са разходи, които са необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от кризата с COVID-19.

До процедурата

не се допускат

фирми, които

дължат данъци

и осигуровки, не са изпълнили обществена поръчка и други. Не могат да участват и предприятия, които имат право да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, за да не се получи припокриване.

От проекта на още нестартиралата процедурата става ясно, че срокът за подаване на проектни предложения е 16,30 ч на 30.5.2020 г.

В следващия бюджет България ще може да орязва част от европрограмите в наша полза и да ги пренасочва. Това обясни премиерът Бойко Борисов на въпрос на “24 часа” очаква ли намаление на структурните и кохезионни фондове за България, ако в следващата многогодишна финансова рамка се създаде фонд срещу заразата. В четвъртък евролидерите преговаряха за фонд, който ще е в размер от 500 млрд. до 2 трилиона евро.

“Трудно ще ни даде някой повече пари. Бюджетът е по-малък след като Великобритания излезе. За целта според мен ще ни дадат по-голяма гъвкавост от различни оперативни програми да прехвърляме пари към повече социални мерки. Кохезионната политика не трябва да се спира, защото и това ни е социална мярка. Хиляди работят в строителството. Като спреш кохезионната политика, това означава ЖП, магистрали, всичко това да спре, а не можем да си го позволим”, каза премиерът.

Според него членките от ЕС няма да се разберат за тегленето на общ европейски заем. “Ние подкрепяме да имаме кохезионна политика и по европейски бюджет това, което сме договорили, да не е по-малко. Гъвкавостта на фондовете ще даде възможността да излезем от кризата. После икономиката ще дръпне много силно напред след кризата. Дотогава ще наваксаме”, отвърна той на въпрос каква е позицията на България и дали подкрепяме общия европейски заем.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Маските отново стават задължителни на открито, заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Очакваме намаляване на заболеваемостта. От четвъртък ще бъдат задължителни за всички до края на месец ноември, ако […]

 

Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), […]

 

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие […]

 
 

към началото