твоята гледна точка
Борим пандемията с „Чук и танц“
Автор Vnews, добавено на 15.04.2020 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

В сравнение с много други страни, в които се развива пандемията, в България има ниска скорост на нарастване на заразените с COVID-19 и ниска смъртност“, отбеляза пулмологът доц. д-р Александър Симидчиев пред БНТ. Лекарят назова стратегията, по която се работи у нас, за да се ограничи разпространението на вируса.

Д-р Симидчиев обясни стратегията „Чук и танц“, смятана за най-добра в борбата с пандемиите. В началото чукът спира бързото разпространение на заразата, след което започва прецизно, експертно „танцуване с вируса“, за да се позволи постепенно връщане към икономическа активност на населението.

У нас експертите вече „танцуват“, но сега трябва да се изработи стратегията за последващи действия, стана ясно от думите на лекаря.

„Стратегията означава избор за ресурса, който имаме, какъвто и да е той – малък, голям. Този ресурс да бъде поставен на местата, където той ще свърши максимално количество работа, било то доболничната помощ, болничната помощ, рехабилитацията, защото здравеопазването е много сложна система. Тя има поне три компонента, които сега се дефинират доста добре. Първият е острият отговор към пандемията – как да поемем новите пациенти и нуждата от механична вентилация на пациенти, които са моного тежко болни“, каза специалистът.

Доц. Симидчиев обаче подчерта, че не трябва да се забравят и пациенти, които ще имат нужда от спешна помощ заради други заболявания, различни от коронавируса. Тази част от медицината също трябва да работи.

Лекарят е категоричен, че не може да се оставят и пациенти с хронични заболявания – диабет, астма, хронична обструктивна белодробна болест – които налагат те да бъдат хронично лекувани в продължителен период.

„Сега трябва да се помисли как да запазим от шокове здравеопазването ни“, смята лекарят.

От гледна точка на експертите верният подход е със стратегия, която да определя как да се отпускат строгите мерки достатъчно, за да не се преобърне здравната система, и същевременно да се получава това, към което се стремят, въпреки липсата на ваксина.

В заключение доц. Симидчиев припомни още веднъж как да се пазим от зараза и отправи призива:

„Нека заедно да мислим за най-ефективните стратегически мерки, с които да можем още от следваща седмица да се връщаме към нормалността. И затова нека медицинската експертиза се чува малко повече“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага […]

 

Премиерът Бойко Борисов е с положителен ПСР за коронавирус, но е в кондиция и продължава да работи,щ. Това става ясно от […]

 

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място […]

 
 

към началото