твоята гледна точка
Първи по-меки мерки: Отварят пазарите, пускат на работа хора под карантина, които са здрави
Автор: 24 часа, добавено на 06.04.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Първо смекчаване на мерките след въвеждането на извънредното положение разпореди здравният министър министър Кирил Ананиев.

С негова заповед от 6 април се отварят кооперативните и фермерските пазари, като общините трябва да създадат организация, която да позволи функционирането им.

За спазване на защитните мерки срещу коронавируса е посочено, че може да се увеличи площта на фермерските пазари и да се поставят информационни табели за спазване на мерките.

Допускат се и заграждания с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара. Трябва да се спазва дистанция от минимум 2 метра между продавачите и клиентите и да се използват предпазни средства, да се прави и дезинфекция.

Със заповедта се дава и достъп на фермерите до обработваемите площи, както и до реализация на пазара на произведената от тях продукция – зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция, при спазване на всички изисквания срещу вируса.

За да не се спира отглеждането на животни, както и работата за преработка на суровини и производство на фуражи, хора, които са били контактни със заразени от коронавирус и са под карантина, ще могат да ходят на работа. Те ще напускат дома с подписана декларация, като работодателят осигурява подходящи условия на работа. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

В заповедта на Ананиев се посочва още, че трябва да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за извънредното положение.

Производители на разсад за зеленчуци от района на Пловдив и Пазарджик вчера изразиха силно безпокойство, че не си реализират стоката, което означава освен загуба за тях и вероятен дефицит от зеленчуци през лятото заради изтърваните земеделски срокове.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С допълнителни 20 на сто намалява полетите си през октомври нискотарифният превозвач Ryanair, обявиха от компанията. Съкращенията на курсовете са в […]

 
Властта

С указ президентът Румен Радев освободи началника на кабинета си Калоян Методиев. Това е поредна ключова фигура от екипа на държавния […]

 
Здраве и красота

„Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, […]

 
Жълто

Ивайло Захариев в униформа коленичи, вади от джоба си червена кутийка с красив годежен пръстен в нея и пита любимата си […]

 
 

към началото