твоята гледна точка
До петък: Медицинският съвет вади протокол за лечение на коронавирус
Автор: 24 часа, добавено на 02.04.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Медицинският съвет за коронавируса с ръководител проф. Коста Костов обсъжда финално съветите за лечение на заболяването, което новият коронавирус причинява.

Днес или най-късно в петък предложението ще бъде дадено за одобрение. Всеки от експертите по медицинските специалности, които са свързани с COVID-19, е написал подробен алгоритъм на основата на известното по света и своята експертиза.

До късно снощи

екипът

синхронизираше

съветите

по отделните направления, за да имат препоръките комплексен характер и едни раздели да не влизат в противоречие с други.

Възможно най-бързо да бъде изработен национален протокол за лечение на коронавируса, съобразен със световните проучвания. Това искане към медицинския съвет отправи през “24 часа” в сряда д-р Цветелина Спиридонова. Тя е член на Областния щаб за борба с коронавируса в Пазарджик. Тясната ѝ специалност е хирургия, затова изрично подчерта, че изразява лично, а не професионално мнение. Самата тя изчита публикуваните от различни европейски центрове протоколи за лечението на COVID-19, когато двама от приятелите и се заразяват с коронавируса. Като част от областния щаб пък следи публикациите ежедневно.

“От проучванията, които се правят в няколко държави върху лечението на пациенти с доказана COVID инфекция, прави впечатление, че няколко европейски центъра съобщават за едно и също – прилагане на хлорохин фосфат в комбинация с друго лекарство, обикновено антивирусно, което дава много добри резултати. Независимо какво е второто лекарство, първото е винаги хлорохин фосфат”, обясни д-р Спиридонова. Затова смята, че Медицинският съвет към щаба за борба с коронавируса трябва да изготви национален протокол, съобразен със световните проучвания, защото сегашният, който е пуснат към болниците,

е за лечение

на стандартни

пневмонии

Ако се появи пациент, който сам си е осигурил медикамента от друга страна в ЕС, тъй като в момента той не се произвежда и внася в България, лекарите реално нямат право да го прилагат, обръща внимание лекарят.

“Добре е в този национален протокол да се напише, че ако болницата не разполага с хлорохин фосфат или хидрокси хлороквин, да преминат към друга схема до момента, в който медикаментът бъде наличен. Защото със сигурност ще се появят пациенти, които ще са си го намерили отнякъде, но ако ние нямаме официален протокол, който да ни разреши прилагането му, пациентът ще се наложи да подписва информирано съгласие, че поема сам ангажимента за своето лечение, а ние само ще го наблюдаваме, казва Спиридонова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

2689 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 376 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.6% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система.

Така […]

 

2760 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени  9946 PCR теста, показват данните на Единния национален портал. Това прави […]

 

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а […]

 
 

към началото