твоята гледна точка
До петък: Медицинският съвет вади протокол за лечение на коронавирус
Автор: 24 часа, добавено на 02.04.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Медицинският съвет за коронавируса с ръководител проф. Коста Костов обсъжда финално съветите за лечение на заболяването, което новият коронавирус причинява.

Днес или най-късно в петък предложението ще бъде дадено за одобрение. Всеки от експертите по медицинските специалности, които са свързани с COVID-19, е написал подробен алгоритъм на основата на известното по света и своята експертиза.

До късно снощи

екипът

синхронизираше

съветите

по отделните направления, за да имат препоръките комплексен характер и едни раздели да не влизат в противоречие с други.

Възможно най-бързо да бъде изработен национален протокол за лечение на коронавируса, съобразен със световните проучвания. Това искане към медицинския съвет отправи през “24 часа” в сряда д-р Цветелина Спиридонова. Тя е член на Областния щаб за борба с коронавируса в Пазарджик. Тясната ѝ специалност е хирургия, затова изрично подчерта, че изразява лично, а не професионално мнение. Самата тя изчита публикуваните от различни европейски центрове протоколи за лечението на COVID-19, когато двама от приятелите и се заразяват с коронавируса. Като част от областния щаб пък следи публикациите ежедневно.

“От проучванията, които се правят в няколко държави върху лечението на пациенти с доказана COVID инфекция, прави впечатление, че няколко европейски центъра съобщават за едно и също – прилагане на хлорохин фосфат в комбинация с друго лекарство, обикновено антивирусно, което дава много добри резултати. Независимо какво е второто лекарство, първото е винаги хлорохин фосфат”, обясни д-р Спиридонова. Затова смята, че Медицинският съвет към щаба за борба с коронавируса трябва да изготви национален протокол, съобразен със световните проучвания, защото сегашният, който е пуснат към болниците,

е за лечение

на стандартни

пневмонии

Ако се появи пациент, който сам си е осигурил медикамента от друга страна в ЕС, тъй като в момента той не се произвежда и внася в България, лекарите реално нямат право да го прилагат, обръща внимание лекарят.

“Добре е в този национален протокол да се напише, че ако болницата не разполага с хлорохин фосфат или хидрокси хлороквин, да преминат към друга схема до момента, в който медикаментът бъде наличен. Защото със сигурност ще се появят пациенти, които ще са си го намерили отнякъде, но ако ние нямаме официален протокол, който да ни разреши прилагането му, пациентът ще се наложи да подписва информирано съгласие, че поема сам ангажимента за своето лечение, а ние само ще го наблюдаваме, казва Спиридонова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото