твоята гледна точка
Новата надежда: Задължителната ваксина БЦЖ – бариера пред COVID-19?
Автор Vnews, добавено на 01.04.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича вниманието на учените като възможно ефикасно средство срещу COVID-19.

Още миналата седмица „Труд” информира читателите си, че Австралия започва мащабно проучване с участието на 5000 здравни служители дали БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус. Ваксината бе изброена сред средствата, с които по света третират COVID-19, и в графика, която „Труд” публикува в броя си от 31 март.

А вчера бе съобщена новината, че е открита връзка между различията в скоростта на разпространение и смъртността от коронавируса в различните държави и това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ. Откритието е на американски епидемиолози от Технологичния университет на Ню Йорк и бе публикувано в сайта medrxiv.org.

„Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от COVID-19”, пишат в анализа си учените.

В България БЦЖ е сред задължителните имунизации, поставя се на всяко новородено, прави се и реимунизация. Ваксината – Бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. и остава и до днес главно средство за борба с туберкулозата.

В изследването си специалистите от САЩ обработили статистически данни за използването на БЦЖ във всички държави по света и ги съпоставили с информацията за това как се развива в тях пандемията от коронавируса. Сравнението разкрило, че макар като цяло разпространението и смъртността от коронавируса да зависели от икономически показатели, в група държави, включваща САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това не било така. Във всички тях не била правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, по изчисления на US учените, заразяването с коронавируса в тях било четири пъти по-високо, отколкото в света като цяло. Подобна била и тенденцията при смъртността от COVID-19.

В Китай БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те г. на миналия век, но практиката е прекратена по време на културната революция (1966-1976 г.).

Последните наблюдения на заболяемостта в Германия показват, че в бившата Източна Германия, където БЦЖ беше задължителна, заболяемостта от коронавирус засега е по-ниска от тази в Западна. Учените обаче все още се въздържат от категоричини изводи, тъй като не е сигурно дали този факт не се дължи на обикновено забавяне на епидемията от Запад към Изток в Германия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

0 лева за чадър и шезлонг по морето тази година. Това обещаха концесионерите на 17 от родните плажове. Други пък ще […]

 
Властта

Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но в по-лека форма, каза в „Тази сутрин“ по bTV проф. Николай […]

 
Здраве и красота

Витамин В12 е един от най-важните елементи – участва в обмяната на веществата, подобрява кръвообращението и синтеза на ДНК. Освен това […]

 
Жълто

Певецът Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро.

„Тръгвам по […]

 
 

към началото