твоята гледна точка
Другата седмица ще регистрираме стотици на ден с коронавирус
Автор: ПИК, добавено на 26.03.2020 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Епидемиологът от Оксфордския университет Петър Марков направи притеснителна прогноза във връзка с разрастването на коронавируса у нас. По думите му до края на седмицата ще се докладват по над 50 случая на заразени дневно, а през следващата седмица те ще са стотици на ден. Все пак според Петър Марков, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати.

Ето какво написа той във Фейсбук:

Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускоряване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?

Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия – т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем че са заразени. И второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация, България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано. В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа гледано спрямо етапа на епидемията у дома и в случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.

Стъпките за социално дистанциране са най-ефективния инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са „горивото“ на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат в къщи, контактите спират и това отнема „кислорода“ и „задушава огъня“. Само че, при коронавируса, резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Това е така поради една особеност, която съм коментирал и преди.

Това е дългото време което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Това забавяне в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента в който сме въвели мерки за социално дистанциране и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите). Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано – доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези които се разболеят да речем след две семици ще са хора заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.

На практика това означава че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец. Нещо повече – през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно. Подобно нещо макар и в друг мащаб се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са „заключени“ вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден. И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна „временна мярка за неотклонение“? Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по койото работят мерките за справяне с коронасируса ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо. Ако стриктно си стоим в къщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки въведени преди 10 дни. И после, една седмица по-късно се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

67 дни преди изборите 5 партии са сигурни за следващия парламент, сочи национално представително проучване на “Тренд” по поръчка на „24 часа“

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ […]

 

Жълт код за снеговалеж е в сила за цялата страна за 26 януари. Това сочи справка в сайта на Националния институт […]

 

Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото