твоята гледна точка
Изискванията на европейското законодателство към маските
Автор Vnews, добавено на 25.03.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

В условията на заплаха от Ковид-19 и поради постъпилите редица запитвания от страна на заинтересовани страни, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), като компетентен орган по отношение на лични предпазни средства (ЛПС), информира обществеността за изискванията, предвидени в европейското законодателство към маските, представляващи лични предпазни средства. Това съобщиха от Агенцията.

Европейската комисия (EK) е приела Регламент (ЕС) 2016/425 относно ЛПС, където са определени изисквания за защита на дихателните пътища. Това са продукти с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Хармонизираният стандарт EN 149:2001 +A1:2009 определя тези продукти да са: „Филтриращи полумаски за защита от частици“, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези ЛПС имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и Корона вирус COVID-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 +A1:2009 е предвидил възможност на следните три класа на защита:

– маски от тип FFP1, които филтрират 50 на сто външния въздух,

Резултат с изображение за „EN 149:2001 FFP1“

– маски от тип FFP2, които филтрират 92 на сто външния въздух,

Резултат с изображение за „- маски от тип FFP2“

– маски от тип FFP3, които филтрират 98 на сто външния въздух.

Резултат с изображение за „маски от тип FFP1“

Забелязва се, че няма 100% филтриране на външния въздух при употребата им, което е породено от факта, че при плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има възможност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух, посочват от Агенцията.

Полумаските, произведени в изпълнение изискванията на стандарт EN 149, трябва да бъдат означени с този стандарт, година на публикуване, клас, както следва например: „Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1“. Тези полумаски като лични предпазни средства (ЛПС) трябва да са с оценено съответствие, съобразно изискванията на Регламента. Това означава да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от Европейската комисия. Те също трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя. Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението и, на почистването и (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

ДАМТН предоставя линк за достъп до страница NANDO към ЕК, където може да се намери информация за нотифицираните лица, които могат да оценят съответствието на тези ЛПС:

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/

nando/index.cfm?fuseaction=search.notifiedbody

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като ЛПС, всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съответствие – СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези на изискванията. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на Регламент (ЕС) 2016/425 относно ЛПС. Т.е. потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.

От Агенцията посочват, че гореизложеното включва само акценти от приложимото законодателство към ЛПС полумаските.

ДАМТН информира всички заинтересовани, че Европейската комисия предостави Препоръка (ЕС) 2020/403 на Комисията от 13 март 2020 година относно процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19, която ДАМТН публикува на официалната си страница в интернет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Електронната система за прием в първи клас за общинските училища на територията на община Варна отваря на 2-ри юни от 10 ч. Крайната дата за кандидатстване е 8-ми юни до 23,59 […]

 

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 
 

към началото