твоята гледна точка
Право на обезщетение от 50% от заплатата при съкращение по време на извънредно положение
Автор Vnews, добавено на 21.03.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Работникът или служителят има право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение при преустановяване работата на предприятието или на част от него от държавен орган поради обявено извънредно положение. Това записа в преходните разпореди на закона за действията при въведеното извънредно положение парламентът като промяна в Кодекса на труда.

Сумата не може да е по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната. Обезщетението ще е за сметка на работодателя.

В извънредно положение: Платен отпуск без съгласие на служителите

С промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите приеха за периода на извънредното положение НОИ да превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари т.г. на осигурените по КСО лица, отговарящи на критерии,определени от Министерския съвет. Предвижда се това да е за не повече от три месеца. Трансферът ще е по банков път, към осигурителя и въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта информация.

Отхвърлено беше предложението на левицата парите да се превеждат директно на осигуреното лице.

Депутатите записаха, ако осигурителят не може да изплати пълната осигурителна вноска на работниците си, да връща получената от НОИ сума.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи 33 легла за активно лечение на COVID-19. Те са разпределени в четири болници. Снимка Архив

Гражданите, които се намират в закрити или на открити обществени места, […]

 

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 23 и 28 […]

 

ГДБОП предупреждава за активна спам атака спрямо гражданите. Целта е хакерите да имат достъп до операционната система и да разпространяват лична […]

 
 

към началото