твоята гледна точка
Без наказателни лихви по заеми и кредитни карти
Автор: Труд, добавено на 20.03.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Няма да има наказателни лихви, ако хората и фирмите не изплащат кредитите си по време на извънредното положение, решиха окончателно депутатите. “До отмяна на извънредното положене не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, като и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи”, гласи приетият на второ четене текст от закона за извънредното положение.

Това означава, че и при забавяне на вноски по кредитни карти не трябва да има наказателна лихва. А банките няма да изземат вещи, които са дадени като обезпечение. Тези правила важат и за бързите кредити. При забавяне на плащането на сметки за електроенергия не би трябвало да има непарични последици за клиентите като спиране на тока.

Гласуваният текст е шанс на хора и бизнеси, които са в затруднено положение да спят малко по-спокойно, да вземат решение как да преодолеят трудностите, коментира за “Труд” банкерът Левон Хампарцумян. Същевременно хората и фирмите, които могат да си позволят да плащат, ще продължат да го правят, допълни той. Животът ще продължи и след пандемията, а отношенията на фирмите с банката са много важни. Никой, който може да плаща, няма да иска да развали кредитната си история, смята Левон Хампарцумян. Въпрос на търговски политики на банките е какво ще направят, за да преоценят моделите на риск в необичайната ситуация, заяви още банкерът. “Няма банка, която да иска да удуши клиентите си. Банката иска да има живи и проспериращи клиенти, които да плащат”, каза Левон Хампарцумян.

Декларираме доходите си до 30 юни

5% отстъпка за данък сгради до средата на годината

Авансовите вноски на фирми до 15 април

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за доходите на граждани се удължава до 30 юни, предвижда законът за извънредното положение. А отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да бъде ползвана, ако подадете декларацията онлайн и платите налога до 31 май.
Едноличните търговци и земеделските производители също трябва да подадат данъчните си декларации до 30 юни, вместо до 30 април. Като те също може да ползват отстъпката от 5% до края на месец май.

Удължаване на сроковете за подаване на декларациите за корпоративните данъци няма.

Според първоначалния текст на закона фирмите също трябваше да подават декларациите си до 30 юни. Но в окончателните тестове се запазва настоящият краен срок 31 март.

Фирмите както и досега, ще правят авансови вноски за данък печалба на база очаквания финансов резултат за текущата година. Но крайният срок за деклариране на авансовите вноски за първото полугодие става 15 април. За едноличните търговци и земеделците този срок е 30 април.

Срокът за подаване на годишните финансови отчети от фирмите се удължава до 30 септември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Електронната система за прием в първи клас за общинските училища на територията на община Варна отваря на 2-ри юни от 10 ч. Крайната дата за кандидатстване е 8-ми юни до 23,59 […]

 

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 
 

към началото