твоята гледна точка
Дихателни техники и медитация овладяват “пандемичното” сърцебиене
Автор Vnews, добавено на 15.03.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Тревожността повишава сърдечната честота, а паническите атаки създават усещания, сходни с тези при инфаркт. Това обясняват кардиолозите на пациенти, за които прегледът и изследванията не откриват обективна причина за оплакванията от ускорен пулс, задух, болка и стягане в гърдите.

От 10-ина години медицината се убеди в това, което психиатрите от опит винаги са знаели:

стресът поражда

и чисто

физически

симптоми

Много често те са свързани със сърцето. При панически състояния е обичайно като отговор на увеличаването на сърдечната честота да се появят болка в гърдите и сърцебиене.

Тревожните разстройства са свързани с ускорен сърдечен ритъм – тахикардия . Състоянието в леките случаи е преходно, но когато се проточи, прекомерната работа на сърцето често да изтласква кръвта го изтощава. Хроничната преумора на мускула създава условия за сърдечни заболявания, предупреждават учени от университета “Джон Хопкинс”. Техен метаанализ на проучвания установява, че средно 26% от хората с тревожност имат повишен риск от коронарна болест – увреждане на коронарна артерия , което е най-често срещаният вид сърдечен проблем.

Когато няма обяснение за персоналните оплаквания, но обществото преживява някаква сериозна криза, лекарите търсят причина за състоянието в субективното преживяване на човека.

С тревожност

живеят 30%

от хората в западните урбанизирани общества. В моменти на необичайни събития процентът се увеличава.

Новопоявилият се вирус, за който медицината все още знае твърде малко, е причина за стрес и дискомфорт при много хора в момента. Прогнозите са, че

обявяването

на пандемията

ще влоши

психологическия

комфорт

особено на хората със сърдечни заболявания, защото са най-рисковата група от всички хронично болни. Те трябва да обсъдят състоянието си с лекуващия лекар.

Когато проблемът е в напрежението, целта е контрол на безпокойството. Модерната медицина третира тревожността чрез

когнитивно-

поведенческа

терапия ,

антидепресанти или комбинация от двете. В допълнение няколко други метода могат да помогнат за контрол на сърдечната честота и сърцебиенето.

Станете и

се раздвижете

Според много обширен метаанализ от края на миналата година физическата активност под всяка форма – дори като ходене, а още по-добре като упражнения, доказано намалява стреса.

Сравнявани са състоянията на хората с тревожни разстройства, които са водели предимно обездвижен живот, и на физически по-активните. За маркер е използван пулсът им по време на покой. Безпокойството и сърдечните показатели на ходещите пеша и спортуващите били под по-добър контрол.

Отделете време

за… дишане

Участието в методи за релаксация като дълбоко дишане и отпускане на мускулите може да помогне за намаляване на тревожността и сърдечната честота. Дълбокото дишане спомага за стимулирането на вагусния нерв. То предизвиква активност в нервната система и помага за намаляване на хормоните на стреса. Резултатът е намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Едновременно се повишават вещества, които неутрализират тревожността.

Дълбокото дишане и медитацията се постигат най-естествено, когато човек

седи или лежи

със затвори очи

Вдишва се бавно през носа и в същото темпо се издишва през устата. Може да се изпълнява няколко пъти дневно и по-често при предупредителни сигнали за наближаваща паническа атака. Според проучване на Технологичния университет в Мичиган след едночасова медитационна сесия участниците имат по-ниска сърдечна честота. Това намалява пулсовия товар на аортатата и съответно риска от увреждането й.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Природата има няколко много сериозни антидота срещу тази особена форма на живот. Този вирус е особена форма на живот, защото с едното краче е в мъртвата природа, а с другото краче […]

 

За няколко часа служители на „Общинска полиция“ глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна, съобщи пресцентърът на полицията във Варна.

В […]

 

Пикът на коронавируса у нас ще бъде около Великден според прогнозите. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден. […]

 
 

към началото