твоята гледна точка
Коронавирус – всеки един от нас е решението!
Автор: ПЛАМЕН РУСЕВ, създател на webit, добавено на 13.03.2020 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Кризисният щаб да не се поддава на натиска, трябват драконовски мерки

За последните 45 дни трябваше да летя над 15 пъти до най-различни дестинации по работа – пътувах само веднъж!

От понеделник всички мои служители са освободени от ангажимента да пътуват до офисите ни и могат да работят от къщи! На тези, които все пак избират да работят в офис, са осигурени дезинфектанти и е написано как трябва да се държат отговорно и какви хигиенни мерки да вземат, наред с наложените допълнителни санитарни мерки.

Не можах да отложа само 1 пътуване със самолет – преди около месец.

Влязох в летището и се качих в самолета с ръкавици и специална предпазна маска (за съжаление, специализираните с антибактериален филтър бяха свършили), избърсах цялата си седалка с антибактериални кърпички и слава Богу мястото до мен не беше заето, така че нямаше близък контакт.

Самолетът беше пълен и голяма част бяха възрастни хора. Имаше само 1 друг човек, носещ маска – хирургическа маска, и това беше млада жена.

Видимо и тогава, и сега хората не приемат коронавируса COVID-19 сериозно. Не разбирам как е възможно при 8% шанс да умреш (при 70-79-годишен) и при повече от 10% шанс да се наложи да бъдеш хоспитализиран, ако се заразиш и още по-голям шанс (до 70%) да си преносител и да заразиш и да убиеш друг човек – да не си промениш поведението? Най-малкото носете маска и ръкавици!

Мисля, че част от проблема е, че все още информацията или не достига, или

се пренебрегва

от хората

Мисля, че е нужно да направим така, че да уведомим всички за реалния риск!

От своя страна кризисният щаб на България в този случай взема правилните мерки за сигурността. Надявам се силният социален натиск върху тях да не им промени подхода –

трябват

драконовски

мерки!

Аз напълно подкрепям пълната забрана за всякакви организирани мероприятия на закрито и спирането на училищата и намирането на решене за маски.

Това, което трябва да се направи, е бързата дигитализация в образованието – добър момент за действие (има готови решения, които да заработят от днес и внедряването им е бързо и нескъпо) и налагането на работата от къщи като стандарт (поне където е възможно – като софтуерни фирми, консултантски, маркетингови, продажби и пр).

С цялата информация, която имам, не мисля, че родители и деца (по-малко застрашената част от обществото) би трябвало да продължават да живеят живота си “както обикновено”.

Ако прочетете този материал от Sought China Morning Post (https://www.scmp.com/

…coronavirus-can-travel-twice-far-off…) ще научите, че частиците, заразени с COVID-19, могат да пътуват 4,5 м във въздуха на климатизирани помещения (срещу известните 2 м) и могат да останат във въздуха в автобус поне 30 минути. Т.е. някой може да се зарази до 30 минути след като болен пътник напусне автобуса, в който се возите.

В Webit създадохме глобален борд (https://www.webit.org/ festivaleurope/ globalimpact.php) и открихме световно предизвикателство за здравна сигурност (https://www.webit.org/ festival-europe/health challenge.php), член съм на редица онлайн групи (експертни, научни и на хора, с критично мислене), така че чета почти всеки документ и новина за този вирус…

Маските и

ръкавиците

работят,

приятели

Ползвайте ги навсякъде! Най-малкото, за да ви напомнят да не си пипате лицето! Ползвайте ръкавици – не забравяйте, че химикалът, с който подписвате в клон на банка, или банкнотите, които пипате, или дръжката на вратата в магазина, или тази, за която се хващате, може да са били пипнати от болен преди вас. И сменяйте маската си (ако е евтина хирургическа маска) и дезинфекцирайте ръкавиците си често.

Има много неща, които не знаем за този вирус в момента, и най-голямото предизвикателство е, че очакванията са, че това, което не знаем, носи и по-лоши новини!

Ако всеки вземе мерки – ние ще ограничим разпространението на вируса! Не чакайте правителства да решават проблема – всеки един от нас е решението!

Всички ми обясняват – това е просто един вирус и смъртността е ниска, но прочетохте ли поне един доклад какво се случва на хората, които са преболедували вируса и са оцелели?

При много от

възрастните

“излекувани”

пациенти се

наблюдават

трайни

увреждания на

белите дробове

Други сведения описват последствията като автоимунно сечище – прочетете тук:

http://www.national geographic.co.uk/…/ heres-what-corona…/amp

Пазете се и бъдете внимателни!

Дори да приемем (както много мислят), че това е само един обикновен вирус, който ни мори всяка година! Тогава най-лошото нещо (ако вземете всички мерки, ограничите пътуванията си до най-важните и др.) е да имате няколко рула тоалетна хартия в повече у дома си!

Но позитивните страни, ако най-страшните предвиждания се окажат верни, са, че може да спасите живота на вашите родители и на вас самите!

(От фейсбук)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на доходите на възрастните хора. Това съобщи специално за “Труд” министърът […]

 

Ураганът “Янос” приближава южната част на Гърция. Количествата на валежите са доста значителни в Пелопонес. Те ще се усилят. Очакват се […]

 

Световната здравна организация предупреди, че COVID-19 се разпространява с притеснително висока скорост в някои части от Северното полукълбо, няколко месеца преди […]

 
 

към началото